Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 14:57 |

Memić: Moramo zvanično znati ko upravlja kampom, ko je odgovorna osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11.decembra (FENA) - Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić uputio je danas otvoreno pismo Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Vladi Kantona Sarajevo u kojem ističe stav po pitanju dolaska migranata u kasarnu Blažuj.

- Migranti su dovedeni na prostor općine Ilidža i smješteni u kasarnu a najava je bila da idu u Ušivak, pa tek u Blažuj. Takvo ponašanje je dokaz da zaduženi za taj problem ne znaju šta rade, ne znaju da rade svoj posao - navodi se.

Memić u pismu navodi da 'osvjetljenje na brzoj cesti ne radi dvije godine', te pita 'ko će biti kriv kad se desi udes i pogine stranac?'.

- Po kojem zakonu mogu biti dovedeni ljudi bez prijave boravka, zašto se ne obezbijede prijave imena u policijskoj stanici i Općini? Kanalizacija nije ispravna na lokalitetu Blažuj. Ne može radove, bez dozvole Općine, raditi 'Vodovod i kanalizacija - istaknuto je.  

Načelnik Općine Ilidža traži dozvolu da inspekcija uđe u prostor i utvrdi stanje.

- Ako strane firme budu angažovane, tražit ćemo da se dozvole za rad kontrolišu. Moramo zvanično znati ko upravlja kampom, ko je odgovorna osoba. Ukoliko firmama u Blažuju bude nanesena šteta koje osiguranje to pokriva, ako štetu nanese migrant privrednicima? Tražimo da se angažuje obezbjeđenje za osnovnu školu, u trajanju od šest ujutro do šest sati uvečer, da bi se stanovništvu obezbijedila sigurnost. Ako se migranti budu neorganizovano kretali po Blažuju, poduzet ćemo mjere da to ne dozvolimo - navodi načelnik Općine Ilidža u pismu nosiocima vlasti raznih nivoa, saopćila je Općina Ilidža.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!