Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 13:08 |

Pendeš na ministarskom sastanku članica Američko-jadranske povelje u Tirani

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je na sastanku ministara obrane članica Američko-jadranske povelje (A-5) koji je održan u Tirani (Republika Albanija), govoreći o izazovima u jugoistočnoj Europi, posebno ukazala na ilegalne migracije, terorističku prijetnju, povratak boraca sa stranih ratišta, te prirodne i slične katastrofe.

Istaknula je da ni regija ni cijela Europa nemaju sveobuhvatnu i koherentnu politiku ili strategiju suočavanja s migrantskom krizom. U pogledu potencijalnih terorističkih prijetnji, naglasila je da je odgovor institucija BiH na tu prijetnju u posljednjih nekoliko godina sustavan, organiziran, sveobuhvatan i adekvatan.

 - Da bismo učinkovito prevenirali i adekvatno odgovorili na pomenute izazove, uspješna regionalna suradnja mora podrazumijevati razmjenu iskustava, znanja i ekspertiza, ali i obuku i zajedničko djelovanje, koje će pratiti i odgovarajuća transformacija i prilagodba politika, strategija i struktura - zaključila je Pendeš.

Na ministarskom sastanku je govoreno o temama: perspektiva zemalja promatrača vezana za sigurnosno okružje u regiji i njihovo članstvo u Američkoj-jadranskoj povelji, sigurnosni izazovi jugoistočne Europe, budućnost inicijative A-5 i zajednički doprinos NATO operacijama i misijama, te NATO-ova Politika otvorenih vrata. Na otvaranju sastanka govorila je ministrica obrane Republike Albanije Olta Xhaçka, te zamjenica pomoćnika tajnika za obranu SAD Laura Cooper. Sastanak je okončan potpisivanjem zajedničke izjava ministara obrane država članica A5.

Na marginama ministarskog sastanka, ministrica Pendeš je imala i bilateralne sastanake s ministricom obrane Albanije Oltom Xhaçkom i izaslanstvom SAD-a, koju je predvodila zamjenica pomoćnika tajnika za obranu SAD-a Laura Cooper. Inicijativu A-5 pokrenule su Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD 2003. godine, a od 2008. godine aktivni sudionici su BiH i Crna Gora. Glavni cilj ove inicijative je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi, saopćeno je iz Ministrstva obrane Bosne i Hercegovine. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Špirić optužio Bošnjake da nisu za unutrašnji dijalog o krizi u BiH

Delegacija MOBiH na ministarskom sastanku zemalja Američko-jadranske povelje

Delegacija MO BiH na ministarskom sastanku zemalja Američko-jadranske povelje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo