Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 11:35 |

Zastupnici Skupštine KS Deklaracijom osudili dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici Deklaracijom osudila dodjelu Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu, a čin dodjele smatra novom uvredom za žrtve i sve slobodnomisleće ljude cijelog svijeta.

Handke je svojim javnim nastupima, podsjeća se u Deklaraciji, u vrijeme agresije na BiH javno podržavao agresorski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem te više puta i pored svih presuda Međunarodnog suda u Haagu negirao zločin genocida u Srebrenici.

Ističe se da Peter Handke ni danas ne mijenja svoje stavove pa u svom cinizmu ide i korak dalje te najavljuje svoj dolazak u BiH i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

- Njegova eventualna posjeta našoj domovini i KS-u bi dodatno izazvala bijes i poniženje svih žrtava protekle agresije. U tom smislu vas molimo da na vrijeme spriječimo ovakav mogući scenario na način da navedenog proglasimo nepoželjnom osobom u KS-u - naglašava se u Deklaraciji koja je danas jednoglasno usvojena na sjednici Skupštine KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata priznanja Kantona Sarajevo

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta