Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 11:34 |

Vrijednost za novac i transparentnost procedura ključni principi javnih nabavki

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Učesnici konferencije „Izazovi sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini“ danas u Sarajevu diskutuju o aktivnostima i planovima za poboljšanje pravnog okvira o javnim nabavkama, te mjerama koje bi prevenirale zloupotrebe u tom sistemu.

Konferenciju su organizovali Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) i Centar za razvoj medija i analize (CRMA), u okviru USAID-ove podrške građanima u borbi protiv korupcije.

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je da javne nabavke u BiH godišnje iznose oko tri milijarde KM, što je skoro 10 posto GDP-a.

- Korupcija i sukob interesa su prijetnja, odnosno ranjive tačke u procesu javnih nabavki bilo gdje u svijetu u smislu da  pojedinci koji imaju političke konekcije pokušavaju ta javna sredstva usmjeriti ka ličnom bogaćenju. Ključna aktivnost je jačanja procedura javnih nabavki kako bi se taj proces i sistem zaštitio od takvih negativnih utjecaja - kazao je Nelson.

Zbog toga je američka ambasada, kako je dodao, toliko zainteresovana da u saradnji sa Agencijom za javne nabavke BiH podrži diskusiju koja se vodi sa civilnim sektorom, novinarima, o tome koje su to mjere zaštite, odnosno mjere koje bi prevenirale zloupotrebu sistema javnih nabavki.

 - I to partnerstvo je rezultiralo nacrtom novog zakona o javnim nabavkama i sada bih pozvao Vijeće ministara i Parlament BiH da što prije sjednu i razmotre usvajanje tog zakona - kazao je Nelson.     

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno je kazao da postoji velika veza, ne samo u ovoj zemlji, već i u većini drugih zemalja, u pogledu toga kako se troši javni novac i kako se javlja korupcija.

-  U EU postoji skup zakonskih propisa o sistemu javnih nabavki i svaka država, članica EU, se pridržava tih pravila i  zakona i zato je i potrebno uspostaviti zakonski okvir za ovaj sistem. Radi se o vrijednosti za novac i transparentnosti procedura i to su ključni principi - kazao je Sinno, dodajući da je ovo doprinos diskusiji koju trebaju voditi građani, odnosno javnost kao bi se utvrdilo na koji način se troši njihov novac.

Sinno je podsjetio na projekat koji je započeo u februaru 2019. kroz koji će se educirati treneri koji će dalje širiti znanje službenicima koji rade u sistemu javnih nabavki.  

Direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin je kazao da su vladin i nevladin sektor puno toga uradili u predhodnom periodu, te da je pripremljen Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH koji prati direktive EU. Izrazio je nadu da će u predstojećem periodu taj zakon biti razmatran i usvojen jer, kako je kazao, već kasnimo za zemljama regije koje su već usvojile takav zakon.

- Mi iz Agencije za javne nabavke, prema onome što imamo od informacija koje dobijamo kroz monitoring postupaka javnih nabavki, vidimo da dolazi do određenih kršenja zakona. Veoma je važno danas poslati poruku da i sve ostale strukture države moraju raditi u tom sistemu jer Agencija kao pojedinačna institucija ne može uraditi puno. Dakle, svi se mi moramo početi baviti  zakonitostima u postupcima javnih nabavki, da se to radi na transparetniji i kvalitetniji način i da se vodi računa o trošenju javnih sredstava - kazao  je Salčin.          

Članica Odbora direktora Transparency Internationala u BiH Aleksandra Martinović je kazala da je namjera konferencije da se podstakne politička volja za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama.  

-  Transparency International u BiH i Centar za razvoj medija i analize je radio sa radnom grupom tokom predprošle i prošle godine na izradi ovih prijedloga i nismo zadovoljni jer taj zakon još nije našao svoje mjesto u proceduri. Zakon donosi određena poboljšanja u smislu usklađivanja sa direktivama EU, povećene transparentnosti i prije svega većeg nadzora, te jačih i strožijih sankcija - dodala je Martinović.

Konferencija je okupila predstavnike tijela zaduženih za sistem javnih nabavki – Agencije za javne nabavke i Ureda za razmatranje žalbi, zatim predstavnike pravosudne zajednice, revizorskih institucija, ugovornih organa i ponuđača, te organizacija civilnog društva i predstavnika međunarodnih organizacija i institucija.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pododjeljenje za javne nabavke Vlade distrikta Brčko za devet mjeseci ove godine pokrenulo je preko 300 postupaka javnih nabavki

'CORE Days 2023': Panel rasprava o zelenim javnim nabavkama (VIDEO)

TI BiH: Nastavak udara na udruženja i medije koji nisu pod kontrolom vlasti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana