Kultura     | 11.12.2019. 10:54 |

Napretkov kalendar za 2020. godinu donosi motive srednjovjekovnih utvrda u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Iz tiska je izašao Napretkov kalendar za 2020. godinu, a motivi na kalendaru su srednjovjekovne utvrde u Bosni i Hercegovini.

Kalendar je urađen kao dnevno štivo, priča o vlastitoj povijesti uz datume mjeseca koji kalendaru opravdavaju ime, ali mu daju potpuno novi smisao i funkciju.

- Spoznati vlastitu vrijednost, tragove na kamenu, pečatnjake kraljeva, hercega i kneževa u dvanaest slika i priča je poruka HKD "Napredak" koji nam je ovim kalendarom jednostavnim jezikom podario dvanaest predavanja o nama samima, utvrdama koje su naši preci izgradili kako bi opstali, a mi ih danas obnovili i pokazali kao razglednicu kojom se kao narod trebamo ponositi i dijeliti je svima kao kvalitetu i kao mjesto susreta - navodi se u saopćenju HKD "Napredak".

Hrvatinićeva Jajačka tvrđava otvara godinu, pa se dvojezično prati, na hrvatskom i engleskom, utvrde kroz mjesta u Bosni i Hercegovini: Stari grad Tešanj, Vidoški grad, Travnička tvrđava, pa cazinski Ostrožac i hercegovački Stjepangrad, srednjovjekovna blagajska utvrda.

- Vreli srpanj je Srebrenik, kolovoz nam predstavlja Gradina, prelijepa doboška tvrđava, a rujan nas vraća na hercegovu zemlju u Počitelju. Listopad je za one koji poznaju povijest sasvim prirodno pripao prijestolnici bosanskog kraljevstva Bobovcu, dok studeni prati rijeku Vrbas kod Banja Luke i prelijepu kamenu tvrđavu Kastel. Na kraju, prosinac nam poslasticom zatvara godinu i upoznaje nas s tvrđavom Herceg Stjepana, smještenoj iznad Ljubuškog - navodi se u saopćenju.

Dvanaest priča u dvanaest slika o utvrdama u Bosni i Hercegovini kalendar je HKD "Napredak" za 2020. On je kultura sjećanja zapisana na dvanaest listova.

Urednik i autor kalendara za 2020. godinu je Miroslav Landeka, Dizajan potpisuje "Objektiv" Web&Graphics Mostar. Prijevod tekstova na engleski jezik uradila je Anita Vlašić, a lekturu Ivana Barišić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Napredak organizira Tečaj copywritinga i SEO copywritinga

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Čelnici HAZU-a BiH i HKD 'Napredak' o obilježavanju 600 godina rođenja kraljice Kosače

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo