Najave     | 11.12.2019. 11:26 |

Sutra predstavljanje "Povećanja energetske efikasnosti objekta" u OŠ “Saburina"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - U Osnovnoj školi "Saburina" u općini Stari grad u Sarajevu sutra će biti predstavljeni realizirani projekti u programu "Povećanja energetske efikasnosti objekta", koji su dio projektne saradnje ambasada Slovačke, Japana, Poljske, Češke i Mađarske, u čemu je učestvovala i Općina Stari Grad, saopćeno je iz te općine.

U proteklom periodu postavljeni su novi prozori i unutarnja vrata, a projekat su realizirali Općina Stari Grad i Ambasada Japana u BiH. Nova stolarija pružat će bolje uvjete za rad, naročito u zimskim mjesecima, te uticati na ugodniji boravak u samom objektu. Postojeća stolarija bila je stara skoro 100 godina. Prozori u pojedinim učionicama i kabinetima više nisu imali svoju funkciju i nisu se mogli zatvoriti zbog deformacije okvira, pa je dolazilo do velike potrošnje prilikom grijanja zimi. Ovaj projekat koštao je oko 150.000 KM, od čega je Općina Stari Grad snosila troškove poreza u iznosu oko 25.000 KM, a radove je finansirala Ambasada Japana u BiH.

Urađena je i rekonstrukcija i zamjena vodovodnih instalacija u školskim toaletima na spratu i prizemlju objekta. Ovaj projekat finansirala je Ambasada Češke Republike iznosom od 19.000 KM, Općina Stari Grad s 5.000 KM i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, mlade KS također s 5.000 KM.

Ambasada Republike Poljske finansirala je radove na školskoj biblioteci i rekonstrukciju produženog boravka u vrijednosti od 40.000 KM.

Saradnja s Ambasadom Mađarske bit će zvanično najavljena sutra.

Zahvaljujući Općini Stari Grad, ambasadama Slovačke, Češke, Poljske i Japana, Gradskoj upravi i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, mlade KS, jedna od najstarijih škola u Sarajevu, koja je i nacionalni spomenik, dobila je potpuno novo lice.

Krajem marta, u OŠ „Saburina“ ugrađen je najmoderniji sistem grijanja putem električnih panela, a projekat je finansirala Ambasada Slovačke Republike u BiH iznosom od oko 100.000 eura.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavnici Vlade ZDK i UNDP-a razgovarali o saradnji na projektima energetske efikasnosti

Nedić: Kroz Strategiju obnove zgrada prednosti za građane i privrednike bit će višestruke u FBiH

UNDP: Više od 5.000 javnih zgrada u BiH još uvijek treba energetsku rekonstrukciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo