Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 08:52 |

Velić: Donatori polako gube želju za pružanje podrške osobama sa invaliditetom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Udruženje "Bosnian Doctors for Disabled" pokrenulo je kampanju "Šta za vas znači sloboda?" koja govori o servisu personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Cilj kampanje je informirati donosioca odluka, ali i cjelokupnu bh. javnost o prednostima koje bi donijelo uvođenje personalne asistencije kao servisa podrške u lokalnim zajednicama BiH.

Koncept kampanje bazira se na pričanju autentičnih priča osoba koje trebaju, a imaju - zahvaljujući nevladinom sektoru ili nemaju personalnu asistenciju zbog nezainteresiranosti ljudi iz vlasti.

Predsjednica tog udruženja Amela Velić kazala je da kroz kampanju žele naglasiti da od servisa personalne asistencije nemaju dobrobit samo osobe sa invaliditetom, već i društvo u cjelini.

Ističe da osoba sa invaliditetom zapošljava osobu kao personalnog asistenta, što znači da je još jedna osoba zaposlena.

- Osoba sa invaliditetom je samostalna, školuje se, usavršava, zapošljava. Obitelj se rasterećuje, roditelji koji su do sada vodili brigu o članu obitelji sa invaliditetom sada se mogu posvetiti obavezama, zaposliti se, a sve to dovodi do povećanja standarda - pojasnila je Velić.

Istakla je da su u okviru kampanje pitali njihove korisnike šta je za njih predstavlja servis personalne asistencije. Bez obzira kakva je konstrukcija rečenice bila, Velić je dodala da bi se u njoj uvijek našla riječ 'sloboda'.

- Zamislite da za svaku vašu aktivnost, pokret od jutra do mraka, morate moliti nekoga za pomoć i ovisiti o dobroj volji, vremenu obitelji i prijatelja. A sada zamislite da možete zaposliti osobu da vam asistira u svemu za što se inače oslanjate na dobru volju prijatelja, obitelji. Možete se obući, spremiti, izaći, školovati se, zaposliti se, putovati, baviti se sportom i sve to zahvaljujući personalnoj asistenciji - istakla je Velić te dodala da upravo to predstavlja 'slobodu'.

Naglasila je da već šest godina uz pomoć austrijske sestrinske organizacije, Austrian Doctors for Disabled i drugih donatora, 'mukotrpno' održava servis aktivnim kako bi nastavili pružati podršku njihovim korisnicima. Međutim, naglašava da se lista čekanja povećava i da sada na njoj imaju više od 100 osoba sa najtežim invaliditetom.

- Donatori unatoč izvanrednim rezultatima polako gube entuzijazam za pružanje podrške. Glavni razlog je taj što država, entiteti, kantoni nemaju interesa da investiraju u svoje građane, pa zašto bi oni. Upravo je to servis personalne asistencije investicija u ljude - upozorila je Velić, saopćeno je iz Udruženja "Bosnian Doctors for Disabled".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Rumunski film 'Sloboda' režisera Tudora Giurgia donosi priču o pobuni protiv komunizma

Reporteri bez granica: Kina najveći zarobljivač novinara na svijetu

Ivković: Utakmica kojom se produžuje ugovor ili dobija ispisnica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo