Magazin     | 11.12.2019. 08:20 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 11. prosinca (FENA) - 

- 1475. Rođen Giovanni de Medici, talijanski svećenik, papa Lav X. od 1513. do smrti 1521. Kao veliki zaštitnik umjetnosti učinio je Rim središtem europske kulture. 

- 1803. Rođen Hector Berlioz, francuski skladatelj, tvorac romantičarske programske glazbe i utemeljitelj modernog orkestra.

- 1843. Rođen Robert Koch, njemački bakteriolog, jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. Otkrio je 1882. bacil tuberkuloze (Kohov bacil), izolirao je bacil antraksa i pronašao izazivača kolere.

- 1918. Rođen Aleksandar Isajevič Solženjicin, ruski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970., čija je literatura obilježena iskustvom iz sibirskih logora u kojim je proveo devet godina poslije Drugog svjetskog rata.

- 1918. Umro Ivan Cankar, slovenski pisac, dramaturg i pjesnik. Djelovao je u razdoblju moderne i, po mišljenu mnogih, najbolji je slovenski pisac svih vremena.

- 1941. Njemačka i Italija objavile rat SAD-u, da bi odlukom američkog Kongresa isti dan bio objavljen rat tim zemljama. Poljska je objavila rat Japanu, a Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala objavljuju rat Njemačkoj i Italiji.

- 1946. Generalna skupština UN-a osnovala UNICEF - Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za pomoć djeci u zemljama razorenim ratom.

- 1972. Američki astronauti iz broda Apollo 17 Eugene Cernan i Harrison Smitt spustili se na Mjesec u posljednjoj misiji u okviru programa Apollo.

- 1973. Zapadnonjemački kancelar Willy Brandt i čehoslovački premijer Lubomir Štrougal potpisali ugovor kojim je formalno poništen Minhenski pakt iz 1938., a kojim su Velika Britanija i Francuska prepustile nacističkoj Njemačkoj oblast Sudeta u Čehoslovačkoj.

- 1991. U Maastrichtu potpisan Sporazum o monetarnoj i političkoj uniji članica Europske zajednice.

- 1997. U Kyotu potpisan Protokol o zaštiti životne sredine koji predviđa i smanjenje proizvodnje ugljendioksida i drugih štetnih gasova za koje se smatra da izazivaju efekte staklene bašte i globalno zagrijavanje. 

- 2001. Vrhovni sud SAD-a osudio Francuza Zakariasa Musauia zbog sudjelovanja u napadima u SAD-u 11. rujna 2001,. što je prva kazna u SAD-u koja se direktno odnosi na te napade.

- 2002. Prva europska svemirska letjelica Ariane-5 eksplodirala je odmah nakon što je lansirana iz Francuske Gvajane, nakon čega su se dva satelita, vrijedna 600 milijuna dolara, srušila u Atlantik.

- 2010. Predsjednici Turkmenistana, Afganistana, Pakistana i Indije potpisali su u Ašgabatu okvirni sporazum o izgradnji plinovoda TAPI, koji bi išao od Turkmenistana do zemalja Južne Azije.

- 2016. Umrla Esma Redžepova, makedonska pjevačica romskog porijekla.

- 2016. U eksploziji bombe u blizini koptske katedrale u Kairu ubijene su 22 osobe, a 35 je ranjeno.

- 2018. Cherif Chekatt (29) na Božićnom sajmu u centru Strasbourga iz vatrenog oružja ubio je tri prolaznika, a 13 ranio, nakon čega je pobjegao taxijem. U sukobu s policijom ubijen je dva dana kasnije u kvartu Neudorf gdje se krio.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo