Regija     | 10.12.2019. 19:13 |

'Večer' o tužbi Slovenije na europskom sudu zbog arbitraže

FENA Agencije

LJUBLJANA, 10. prosinca (FENA) - Neovisni odvjetnik suda Europske unije u Luxembourgu Priit Pikamäe u srijedu bi trebao predstaviti sažetak svog izvješća o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude, a Slovenija bez obzira na stajalište suda smatra da Hrvatska mora primijeniti presudu, navodi u utorak u komentaru mariborski dnevnik "Večer".

Pikamäe najprije donosi svoje stajalište o tome je li europski sud nadležan za slovensku tužbu, no ako bi se sud i proglasio nenadležnim za taj slučaj, to "nikako ne znači da bi arbitražna presuda prestala važiti. Taj sud naime ne odlučuje o validnosti arbitražnog sporazuma nego o tome krši li nepoštovanje arbitražne presude europski pravni poredak", piše u komentaru mariborski list, kojeg prenosi Hina.

Kako dodaje, za Sloveniju će i u slučaju nenadležnosti suda važiti premisa da je arbitražni sporazum važeći i da je arbitražna presuda dio međunarodnog prava, dok službeni Zagreb inzistitra na nenadležnosti europskog suda jer smatra da su granična pitanja stvar međunarodnog, a ne europskog prava, tumači komentator "Večeri" Boris Javšovec.

Zagreb inzistira da je Slovenija zabranjenom komunikacijom bivše slovenske agentice u arbitraži Simone Drenik i tadašnjeg arbitra Jerneja Sekoleca kompromitirala arbitražu, te navela Hrvatsku da istupi iz arbitraže.

Sudski postupak u Luxembourgu u kojem Slovenija tuži Hrvatsku bio bi presedan jer su slučajevi tužbi članice EU-a protiv druge članice izuzetno rijetki, a na tom sudu se obično procesuiraju tužbe Europske komisije protiv neke od članica, navodi "Večer".

Podsjeća da se u slučaju tužbe Slovenije protiv Europske komisije u slučaju slovensko-hrvatskog spora zbog vina teran dogodilo upravo obrnuto- jedna je članica tužila Komisiju zbog  njenog navodnog pogodovanja drugoj članici.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Hrvatska: Most predstavio nositelje lista svoje koalicije u svih 11 izbornih jedinica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo