Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 17:10 |

Dodijeljene nagrade za literarne radove povodom Dana ljudskih prava (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Populacijski fond Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNFPA), Britanska ambasada u Sarajevu, ured gradinačelnika Grada Sarajeva i Info-centar haškog tribunala danas su obilježili 10. decembar -  Međunarodni dan ljudskih prava. 

Tim povodom u prisustvu brojnih zvanica u Gradskoj vijećnici u Sarajevu  dodijeljene su tri nagrade za najbolje literarne radove na temu uloge mladih u izgradnji i očuvanju mira. Konkurs je bio je otvoren za sve mlade osobe uzrasta od 16 do 25 godina starosti.

Nagrade za najbolje, u konkurenciji 158 prijavljenih radova, uručene su Hani Hasanefendić iz Sarajeva, Sonji Pavlović iz Istočnog Sarajeva i Lejli Vardo iz Maglaja.

Zamjenica predstavnika UNFPA u Bosni i Hercegovine Gabrijela Jumla kazala je da su "UNFPA aktivnosti usmjerene su na poticanje kontinuiranog zajedničkog djelovanja na promovisanju mira".

- U tom smislu, jako smo ponosni, naročito na mlade u BiH, koji se hrabro uključuju u javni diskurs i bave se nasljeđem prošlosti te ujedno grade zajedničku budućnost na principima temeljnih demokratskih vrijednosti, poput poštivanja ljudskih prava, dostojanstva, slobode i jednakosti. Upravo zbog toga, te u duhu Univerzalne deklaraciju o ljudskim pravima, želimo ovaj dan obilježiti zajedno s mladima -  istakla je Jumla.

Britanski ambasador Matthew Field u svom obraćanju izjavio je da je "uloga i angažman mladih u stvaranju tolerantnijih i inkluzivnijih zajednica jedan od ključnih faktora izgradnje mira i stabilnosti".

- Nagrađene mlade književnice u svojim radovima iskazuju veliku želju da grade BiH na principima humanosti, pravednosti i empatije. Mladi glumci iz predstave "Žute čizme" pokazali su ogromno razumijevanje za iskustva osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu. Njihov i naš zajednički zadatak je da uradimo sve kako bi zaustavili stigmatizaciju preživjelih i njihovo isključivanje iz društva. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva će nastaviti da bude blizak partner Bosni i Hercegovini u promociji i zaštiti ljudskih prava, naročito prava najranjivijih grupa u društvu - naglasio je Field.

Pomoćnica gradonačelnika za evropske integracije Mila Eminović-Rizvanović kazala je da smo "privilegovani da živimo u vremenu u kojem postoji savremena regulacija ljudskih prava i sloboda". 

- I naša država Bosna i Hercegovina dio svjetske porodice država koje ova prava i slobode štite svojim najvišim pravnim aktom-ustavom, ali istovremeno imamo snažnu odgovornost i obavezu da ih štitimo, dajemo, promovišemo i širimo -  zaključila je Eminović Rizvanović.

Tokom manifestacije izvedena je i predstava "Žute čizme", reditelja Anesa Osmića. "Žute čizme" je interaktivna pozorišna predstava zasnovana na elementima fizičkog, ekspresivnog i dramskog pozorišta, koja tematizira stigmatizaciju osoba koje su preživjele seksualno nasilje. Sastavni dio predstave je diskusija glumaca i publike, s ciljem razbijanja stigme nad pomenutom populacijom, te stvaranja međusobnog razumijevanja, empatije i poštovanja. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3787

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1X5AMjwCoNkQHNtAUN00xx1vZKOERAkJt?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sudije i sutkinje iz cijelog regiona zajedno u borbi na jačanju rodne ravnopravnosti

IGK poziva Tužilaštvo BiH da hitno obradi prijave podnesene protiv negatora genocida

Mahmutović: Svijet je suočen sa nevjerovatnim izazovima kad su ljudska prava u pitanju

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana