Svijet     | 10.12.2019. 18:01 |

Evropski sud za ljudska prava traži oslobađanje turskog biznismena

FENA Internet

ISTANBUL, 10. decembra (FENA) - Evropski sud za ljudska prava pozvao je u utorak na oslobađanje turskog biznismena i aktivista Osmana Kavale, rekavši da nedostaje osnovana sumnja da je počinio neko djelo.

Kavala je u zatvoru više od dvije godine, dok mu se sudi pod optužbom da je pokušao svrgnuti vladu, na temelju optužbi da je 2013. organizirao i finansirao proteste širom zemlje protiv tadašnjeg premijera Tayyipa Erdogana.

Kavala, kojem prijeti doživotni zatvor ako bude osuđen, negira optužbe, javlja Reuters.

U optužnici su navedeni telefonski pozivi u kojima je Kavala razgovarao o slanju peciva, mlijeka, sokova i gas maski demonstrantima kao dokaz da je finansirao proteste.

- U nedostatku činjenica, informacija ili dokaza koji pokazuju da je gospodin Kavala bio umiješan u kriminalne aktivnosti, nije se mogao razumno sumnjati da je silom ili nasiljem pokušao svrgnuti vladu - navodi sud, pozivajući vlasti da osiguraju njegovo puštanje.

U presudi je također navedeno da podržava tvrdnju Kavale da je njegov pritvor bio cilj da ga se utiša, dodajući da bi "vjerovatno imalo odvraćajući učinak na rad branitelja ljudskih prava".

Odluke Evropskog suda su pravno obavezujuće, ali Turska ih često nije provodila. Tursko ministarstvo pravde odbilo je da komentariše presudu u utorak.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Krug 99 - Nema odustajanja u borbi za modernu i demokratsku BiH

Evropski sud za ljudska prava: Poljska treba legalizovati istospolna partnerstva

Komitet ministara Vijeća Evrope pozvao vlasti BiH da do 15. aprila 2024. dostave informaciju o mjerama poduzetim za provedbu skupine presuda

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo