Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 15:46 |

Bratić: Stalno ukazivati na problem odlaganja otpada na Trgovskoj gori (VIDEO)

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10. decembra (FENA) - Poslanik Poslaničke grupe "Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Senad Bratić apelovao je danas da svi organi u BiH zajednički preduzmu potrebne mjere kako bi na spriječila namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, na samoj granici s BiH, u blizini općine Novi Grad/Bosanski Novi.

Bratić je rekao da se mora konstatno upozoravati na taj problem, kako bi se i međunarodnoj javnosti skrenula pažnja na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na spomenutoj lokaciji.

To, kaže, mora biti prioriet i u vanjskoj politici BiH.

Bratić je, tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, podsjetio da se u slivu rijeke Une nalaze općine iz oba bh. entitieta u kojima živi oko 230.000 stanovnika i da bi odlaganje otpada bio atak na njih.

RS je proglasila i Park prirode "Una“ što bi, smatra, trebalo da bude dodatni adut u borbi protiv namjere Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže na lokalitetu Trgovska gora.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić je također istakla da će se nastaviti zakonska "borba" kako bi Hrvatska spriječila da odlaže radioaktivni otpad u Čerkezovcu, te da će u tom smislu biti formiran i ekspertsko-pravni tim.

Po ranijim najama, Hrvatska ima namjeru da radioaktivni otpad iz NE Krško odlaže na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora na granici sa BiH, u neposrednoj blizini rijeke Une i općine Novi Grad/Bosanski Novi.

Pogledajte http://fena.ba/video/3786/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14J2if-yA3WV3NTwKJrgbQjUpdswk5HsN?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana