Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 14:03 |

Goraždanske osnovne škole u projektu prikupljanja e-otpada

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10.decembra (FENA) -  Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ i „Husein ef.Đozo“ iz Goražda uključene su u projekat prikupljanja e-otpada. Riječ je o projektu koji se realizira na nivou grada posredstvom firme ZEOS eko-sistem koja slične aktivnosti provodi širom Bosne i Hercegovine.

Direktorica OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Jasmina Djana pojašnjava da je cilj projekta edukacija i podizanje svijesti o obavezi sakupljanja električnog otpada, njegovim koristima, opasnostima i reciklaži.

„Prikupljanje e-otpada je nešto sekundarno a primarno je podizanje svijesti učenika i svih ostalih građana da se taj elektronski otpad može reciklirati i nešto od toga i zaraditi. Naravno na taj način nastojimo doprinijeti očuvanju okoliša“ - pojasnila je Djana.

Dodala je da u projektu mogu učestvovati svi zainteresovani građani.

„Svi učenici, njihovi roditelji, nastavnici i ostali građani mogu donijeti električni otpad, dakle sve što je na struju i tako olakšati sebi njegovo odlaganje. Učenici ekološke sekcije prikupljaju i evidentiraju taj otpad, zatim  to putem posrednika isporučujemo firmi „Trgosirovina“ i on ide dalje na vaganje i reciklažu tako da određena suma novca ide školi i bit će iskorištena za školske potrebe ili u neke humanitarne svrhe“ – istakla je Djana.

Članovi ekološke sekcije ove škole ponosni su što na ovaj način mogu doprinijeti očuvanju okoliša.  

„Naš zadatak je da prikupljamo što više e-otpada svakodnevno do zadnjeg petka u mjesecu. Odlaganje otpada se vrši u posebne boxove koje nam je omogućila ZEOS kompanija, a  također uredno evidentiramo one koji donose e-otpad“ - kazao je član ekološke sekcije Edin Fočić.

ZEOS eko-sistem, ovlašteni operater za upravljanje elektronskim otpadom na području Federacije Bosne i Hercegovine uspostavljen je 2013. godine i u prvih šest godina djelovanja u BiH zbrinuto je 7.500.000  kilograma električnog i elektronskog otpada.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana