Svijet     | 10.12.2019. 14:19 |

Francuzi nastavljaju proteste protiv penzionih reformi koje predlaže Macron

FENA Internet

PARIZ, 10. oktobra (FENA) - Radnici javnog sektora su u utorak mirno prošetali gradovima širom Francuske, odazivajući se pozivu sindikata da organizuju jedan od najvećih protesta u posljednjih deset godina kako bi izrazili protivljenje reformama penzionog sisitema koje predlaže predsjednik Emmanuel Macron.

Radnici koji putuju na duže relacije do posla našli su se u nevolji zbog saobraćajnog haosa šestog dana protesta zbog kojih, kako navode sindikati, desetine škola su prisiljene da obustave rad, aviokompanije su morale da otkažu 20 posto letova i rafinerija su privremeno obustavile distribuciju.

Sindikati ne pokazuju znakove odustajanja u bitci koja bi mogla definirati predsjedništvo bivšeg investicionog bankara Macrona, koji je odlučan u namjeri da pojednostavi sistem koji trenutno ima više od 40 penzionih modela i koji obezbjeđuje neke od najvelikodušnijih povlastica na svijetu.

- Da, postoji potreba za reformom penzijskog sistema. Ali to ne treba prekidati - rekao je Philippe Martinez, šef sindikata krajnje ljevice CGT-a. 

Sindikati su pozvali željezničke radnike, liječnike, nastavnike i druge javne radnike da se pobune protiv Macrona prije nego što njegova vlada u srijedu objavi detalje svog prijedloga.

U Bordou i Marseillu, hiljade demonstranata mahale su sindikalnim zastavama i držali transparente na kojima je pisalo: "Moramo se riješiti Macrona". Demonstracije su organizirane i u Rennesu, Lyonu, Nantesu i Parizu.

U glavnom gradu protesti su duž bulevara Elizejska polja u centru Parizu i  ulica koje vode do ureda Macrona.

Francuski sindikati pozvali su u utorak radnike u javnom sektoru na nastavak protesta, nadajući se da će premašiti brojku od 800.000 ljudi koliko ih je izašlo na ulice prošle sedmice u znak protesta protiv penzionereforme predsjednika Emmanuela Macrona.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Nove demonstracije farmera u Briselu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo