Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 12:56 |

Borovac: Postignut uspjeh u promociji i zaštiti ljudskih prava u BiH (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac kazala je danas u Sarajevu da je zadovoljna ocjenom Komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava u vezi trećeg ciklusa Univerzalnog pregleda ljudskih prava te da je svih 76 zemalja koje su ocjenjivale stanje bez rezerve podržalo napredak u BiH. 

Borovac dodaje kako je ocijenjeno da je u BiH, u pogledu promocije i zaštite ljudskih prava u odnosu na prethodni period, postignut uspjeh, ali da ostaje mnogo obaveza koje BiH mora da izvršiti u skladu sa datim preporukama. 

Naglasila je da je Komitet uputio 207 preporuka na koje organi vlasti u BiH treba da odgovore te da danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, koristi priliku da te preporuke promovira zajedno sa institucijama koje su obavezne da provedu te odluke, kao i predstavnicima civilnog društva.

Govoreći o preporukama, Borovac je kazala da se najviše odnose na realizaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava posebno u predmetu Sejdić-Finci, zatim učešće bh. građana u političkom životu u odnosu na izborni proces, antidiskriminacijske politike koje trebaju biti usvojene na državnom nivou, puna primjena Zakona o zabrani diskriminacije, preporuke koje se odnose na socijalnu zaštitu civilnih žrtva rata i vojnih invalida, pomoć marginaliziranim grupama i ostale preporuke koje su ponovljene iz prethodnog ciklusa.

Podsjetila je da su se devedesetih godina u BiH masovno kršila ljudska prava i međunarodnih humanitarnih prava, ali da je danas BiH potpisnica velikog broja najvažnijih međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava.   

Istakla je da je BiH među zemljama koje imaju najmanje preporuka, s obzirom na to da je Italija dobila više od 400.

Izrazila je spremnost da Ministarstvo u skladu s metodologijom praćenja i izvještavanja pomogne svima da se urade kvalitetni programi koji će omogućiti da institucije primjene preporuke međunarodnih tijela.

Ministrica Borovac je naglasila da sama primjena preporuka međunarodnih tijela predstavlja napredak za BiH te potstiče institucije u BiH da realiziraju te preporuke i da na taj način direktno utiču na kvalitetu života građana.

- Svjesni smo da i nakon 24 godine nakon rata postoje kršenja ljudskih prava, konstitutivnih naroda i građana u BiH, i da postoji izražena spremnost da se popravi stanje poštivanja ljudskih prava u BiH - kazala je Borovac te dodala da se to može postići na način da se preporuke provedu u djela i da se od prvog dana radi na njihovoj provedbi, jer će BiH za četiri godine ponovo morati podnijeti izvještaj o stanju ljudskih prava.

Iz tog razloga, dodala je Borovac, danas će prezentirati sve preporuke koje su dobili iz oblasti građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava te da će zajedno s nevladinim sektorom iznaći najbolja rješenja i načine realizacije.

Svjesna je činjenice da će se i opći napredak ka pristupanju BiH u EU mjeriti upravo kroz stepen poboljšavanja ljudskih prava te naglasila potrebu organiziranog, sinkroniziranog i koordiniranog rada na preporukama koje će zasigurno donijeti boljitak za građane BiH.

Predstavnik Sarajevskog otvorenog centra Rasim Ibrahimagić kazao je da civilne organizacije prate provođenje preporuka te rade određene zagovaračke aktivnosti kako bi BiH dobila što bolje preporuke u oblasti ljudskih prava.

Istakao je da su u prethodnoj godini izradili izvještaj o izvršenju preporuka iz drugog ciklusa UPR-a te konstatovali da veliki broj preporuka nije implementiran i da je ponovljen u trećem ciklusu.

Pogledajte http://fena.ba/video/3784/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1B0LpZ9Z1lLPVaUTB2_GUE7EPylBdcN5G?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Vijeće UN-a za ljudska prava zatražilo obustavu prodaje oružja Izraelu

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana