Kultura     | 10.12.2019. 12:16 |

CD 'Uspavanke iz BiH' doprinos promociji nematerijalne baštine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Promocija CD-a "Uspavanke iz Bosne i Hercegovine" Enise Hajdarević-Šojko bit će upriličena 11. decembra u koncertnoj sali Muzičke akademije u Sarajevu.

Riječ je o projektu nastalom kroz 15 godina serijala emisija "Selu u pohode" BHRT 1, koje donose zanimljive priče iz BiH, ujedno promovirajući i čuvajući kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine. 

Urednica tog serijala Enisa Hajdarević-Šojko, u saradnji sa Muzičkom produkcijom BHRT-a, priredila je taj CD sa 23 uspavanke snimljene na terenu i dodatnih pet tradicionalnih uspavanki koje je za arhiv Muzičke produkcije BHRT-a još 1976. godine snimila interpretatorka narodne muzike Emina Zečaj.

Na promociji će o značaju uspavanke kao specifičnog segmenta nematerijalne bh. baštine pored autorice govoriti i etnomuzikologinja Tamara Karača-Beljak, uime Centra za Muzičku edukaciju pri Muzičkoj akademiji u Sarajevu Nerma Hodžić-Mulabegović te gosti Rasim Hamidović iz Kalesije i fra Mato Topić iz Prozor-Rame.

Izdavanje CD-a podržano je u sklopu projekta "Dijalog za budućnost" koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekt se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira, saopćeno je sa BH Radija 1.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Prvi inkluzivni CD u poslijeratnoj historiji BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!