Ekonomija     | 10.12.2019. 12:21 |

Biljni sokovi sa bratunačkih i visočkih plantaža oduševili kupce

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Obrt "Sherbetlook" koji je pokrenuo Jakub Salkić za manje od godinu dana uspješno je postavio temelje široke linije proizvoda sa posebnim fokusom na sokove od nane, zove, lavande, ruže, drijena i maline.

Salkić navodi da su od male proizvodnje u kojoj su se oslanjali na poznate kupce proširili krug ljudi sa kojima sarađuju, a s tim su porasle potrebe za novim proizvodima, proširenjem posla i dodatnim aktivnostima.

- Opremili smo proizvodni prostor u Vogošći, nabavili smo nove mašine. Svoj fokus smo našli na biljnim sokovima, od nane, zove, lavande i ruže, ali nismo stali na tome. Kroz testiranje različitih proizvoda od džemova, sosova, čajeva, tražimo nove ideje, koje će kupci prepoznati - pojasnio je Salkić.

Dodao je da su posadili plantažu ruže u Visokom, a u posljednje vrijeme nastoje iskoristiti zemljište i prirodne uslove bratunačke regije.

- U Bratuncu imamo lavandu i nešto voća. To su tek neki počeci, gdje nastojimo zadržati autohtone sorte jabuke i šljive. Poslije rata je dosta njiva zaraslo, i tu je poniklo toliko prisada, koji se mogu okalemiti, koji se više ne mogu ni pronaći. Vjerujem da će ta naša primarna proizvodnja tamo rasti, te da ćemo moći uključiti zajednicu u budućnosti. U našem radu su nam važne te vrijednosti tradicije, od sorti voća i bilja do recapture koju koristimo - rekao je Salkić.

"Sherbetlook" je putem promocije na društvenim mrežama proširio svoj posao, gdje je mladi kreativni tim privukao kupce iz cijele zemlje. Sada postepeno pronalaze svoje mjesto u prodavnicima i u ugostiteljskim objektima. Također, u saradnji sa Sweden/USAID FARMA II projektom svoje proizvode su predstavili prvih dana ovogodišnjeg Sarajevo Holiday Marketa.

- Mogu nas naći u prodavnici "Zdravi kutak", od ove sedmice u "Balkantini" i "Kašahani" u Sarajevu. Na području Kantona Sarajevo radimo besplatnu dostavu. Za ostatak zemlje radimo preko BH Pošte, što nam se pokazalo uspješnim. Imamo džem od kupine, bestilj od šljive i paradajz sos, to su neki proizvodi izvan linije sokova, koje smo napravili jedinstvenim, te na koji je postojala pozitivna reakcija i velika potražnja. Razvijamo paletu od lavande. Imamo sok od suhe lavande, a naredne godine i sok od svježe lavande. Uspješno nam je prošao i čaj od lavande, dunje i cimeta - napomenuo je Salkić, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Porast izvoza u sektorima mlijeka, voća i povrća, peradarstva i ljekobilja

Pandemija ipak nije utjecala na rad pčelara u BiH

Osobe s invaliditetom pakuju med u Sanskom Mostu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'