Kultura     | 10.12.2019. 11:01 |

BNP: Omladinski hor Zenica u petak premijerno izvodi mjuzikl 'Duša Sarajeva'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 10. decembra (FENA) - Premijera mjuzikla "Duša Sarajeva" u izvođenju Omladinskog hora Zenica najavljena je za petak, 13. decembar na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP).

BNP je i partner u tom projektu, u kojem će solisti biti članovi tog hora Merima Mustafić i Ajdin Huskić, a kao gosti će nastupiti i hor Univerziteta Zenica te glumica BNP-a Sabina Kulenović.   

- Na inicijativu članova našeg hora htjeli smo ovim mjuziklom da prikažemo smrt mladih ljudi u proteklom ratu u Sarajevu. Asocijacija je, naravno, na smrt dvoje poznatih mladih ljudi, Boška i Admire, ali to je samo asocijacija. Ovo je ipak univerzlana tema, jer niko nije zapisao koliko je takvih mladih parova poginulo u BiH - kazao je na današnjoj pres-konferenciji dirigent i osnovač zeničkog hora Milenko Karović.

On je napomenuo da je, nakon mjuzikla "Hanka", "Duša Sarajeva" drugi takav projekt u zadnje dvije godine koji su zajednički realizirali s BNP-om.

Direktor BNP-a Hazim Begagić podvukao je da svih 27 godina, koliko postoji Omladinski gradski hor Zenica, intenzivno sarađuje s BNP-om.

- Ta je saradnja i prirodna. Svih tih godina nijedna njihova priredba ili koncert, da li bili realizirani u saradnji s BNP-om ili ne, nije raelizirana izvan prostora BNP-a Zenica. Veseli nas da Omladinski hor u muzici čini ono što naša Dječija, omladinska i lutkarska scena čini u oblasti dramske umjetnosti - istakao je direktor Begagić.

Sretni su, kaže, što su u skladu s mogućnostima dali doprinos u realizaciji novog projekta Omaldinskog hora.

- Izazov je bio poistovijetiti se s ratnim dešavanjima u Sarajevu. Uz pomoć Sabine Kulenović, mislim da smo te scenske momente i karakterne crte uspjeli prenijeti. Bilo je jako interesantno raditi scenske pokrete i same emocije koje trebaju da se dešavaju na sceni, a koje će publika, sigurna sam, vidjeti - navela je solistica Mustafić.

Zenički plesač i koreograf Semir Šerić-Šera, koji je uradio koreografiju za mjuzikl, istakao je da dugo nije imao teži i kompleksniji projekt.

- U isto vrijeme nisam nikada imao ni draži zadatak, jer ovo je prvi put da se ova priča, koja je opštepoznata, izvede na bilo kojoj sceni - napomenuo je on.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Premijerna izvedba mjuzikla 'Quo vadis homo?' Omladinskog hora Zenica sutra u BNP-u Zenica

Dirigent Karović: Izvođenje Srebreničkog inferna je stresno i emotivno (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo