Najave     | 10.12.2019. 08:08 |

Prezentacija UPR u BiH povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava danas će prezentirati preporuke Komiteta Ujedinjenih nacija date nakon okončanog trećeg ciklusa Univerzalnog pregleda stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini (UPR).

Konferencija pod motom "Realizirajmo UPR preporuke – pređimo sa riječi na djela" okupit će predstavnike institucija koji su učestvovali u izradi posljednjeg UPR izvještaja BiH, kao i nevladinih organizacija koje su izradile više izvještaja u sjeni o stanju ljudskih prava u BiH.

Temeljem navedenih izvještaja, Bosna i Hercegovina je dobila 207 preporuka grupisanih u oblasti koje se odnose na politike i univerzalna pitanja, građanska i politička prava te ekonomska, socijalna, kulturna i prava marginaliziranih grupa.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će u narednom periodu sa institucijama nadležnim za provedbu dostavljenih preporuka izraditi plan realizacije, a taj proces će upravo biti otvoren kroz prezentacije i diskusiju na najavljenoj konferenciji, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vijeće Evrope dostavilo izvještaj o pristupu LGBTI osoba zdravstvenoj zaštiti u BiH

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Hurtić: Spremni smo u punom kapacitetu pomoći našoj braći koja su stigla iz Palestine (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom