Bosna i Hercegovina     | 09.12.2019. 17:07 |

Javna kampanja u TK u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 9. decembra (FENA) - Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona realizirala je javnu kampanju "Stop korupciji" u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije - 9. decembra.

Tim povodom građanima su dijeljeni promotivni materijali, a na info pultu mogli su dobiti odgovore na određena pitanja. U ovim aktivnostima učestvovali su učenici završnih razreda Mješovite srednje saobraćajne škole u Tuzli.

Da li biste prijavili korupciju, znate li kako to učiniti anonimno te jeste li ikada ponudili mito da završite posao - neka su od pitanja iz upitnika koja su učenici dijelili građanima u Tuzli.

Učenica Melisa Suljić smatra da su građani Tuzle nedovoljno informirani o borbi protiv korupcije te da je potrebno raditi na tome.

Tuzlanski kanton je usvojio Plan borbe protiv korupcije, ali je za realizaciju tog plana potrebna uključenost svih državnih i kantonalnih institucija, smatra direktor Uprave policije MUP -a TK Dževad Korman i dodaje da je borba protiv korupcije dugotrajan proces kome se ne nazire kraj.

Uprava se bori s korupcijom i u vlastitim redovima što joj je omogućila izmjena Zakona o policijskim službenicima iz 2018. godine kojom je ubrzano vođenje postupka protiv policijskih službenika koji su počinili koruptivno ili drugo krivično djelo.

Korman je istakao da je, zahvaljujuću takvom zakonskom okviru, u toku 2019. godine s pet policijskih službenika prekinut radni odnosa.

- Za jednog namještenika vodi se disciplinski postupak. Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona jedina ima ovako uređen zakonski okvir i prednjačimo u borbi protiv interne korupcije - rekao je Korman.

Uprava policije MUP-a TK je za devet mjeseci ove godine rasvjetlila 85 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala i korupcije od čega su 72 koruptivna što je povećanje od 30 posto u odnosu na isti period prošle godine. Pozivi građana na broj 122 ili brojeve policijskih stanica u TK su uglavnom anonimni.

- Svakom pozivu se pristupa krajnje ozbiljno, i većina tih poziva bila je s razlogom - rekao je Korman.

Kampanja ''Stop korupciji'' realizirana je uz saradnju i podršku Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, Biroa za saradnju agencija za provođenje zakona u borbi protiv narkotika Vlade SAD i Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD u BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3782

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Fdou9jAC3GLS20LOL_TBQWzKQd3grEt9?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

Aggeler: Fabriciranje prijetnje omogućava korupciju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'