Svijet     | 09.12.2019. 16:36 |

Johnson: Javno finansiranje BBC-a treba preispitati

FENA Internet

LONDON, 9. decembra (FENA) - Budućnost finansiranja BBC-a trebala bi biti dovedena u pitanje, jer nije jasno da li će ovaj javni emiter nastaviti imati podršku javnog novca, izjavio je u ponedjeljak britanski premijer Boris Johnson.

BBC se trenutno finansira putem novca od prodavanja TV licence. Johnson je preispitivao da li je sistem prikladan za moderno doba.

- Pod pritiskom sam da promijenim politiku. Ali morate se zapitati da li takav pristup finansiranju televizije, medijske organizacije dugoročno ima smisla, s obzirom na način na koji druge organizacije uspijevaju da se finansiraju - rekao je.

- Sistem finansiranja iz onoga što je efektivno opšti porez uzima danak. Pitanje koje treba postaviti je koliko dugo možete opravdati sistem po kome svi koji imaju TV moraju platiti za finansiranje određenog skupa TV i radio kanala - objasnio je premijer.

Ranije ove godine, BBC je objavio da će oko 3,7 miliona umirovljenika koji su uživali u besplatnom tv programu morati plaćati pretplatu prema novim propisima koji će stupiti na snagu u junu 2020.

BBC se finansira porezom na televizijsku pretplatu koju prikuplja od kućanstava.

Ta velika medijska kuća promjenu je najavila u sklopu sporazuma s britanskom vladom i od 2020. dužna je provoditi nove odredbe.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Johnson pitao naučne eksperte postoji li 'poseban fen za kosu' protiv Covida

Bivši novinar BBC News Ukraine Oleksandr Bondarenko poginuo u Ukrajini

Boris Johnson predložio svog oca za vitešku titulu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu