Svijet     | 09.12.2019. 15:18 |

Abe: Japan vrši pripreme za Rouhanijevu posjetu

FENA Internet

TOKIO, 9. decembra  (FENA) - Japanski premijer Shinzo Abe  izjavio je u ponedjeljak kako se njegova zemlja priprema za posjetu iranskog predsjednika Hassana Rouhanija jer želi da igra veću ulogu u rješavanju nuklearnog spora između Teherana i Washingtona i ublažavanju napetosti na Bliskom istoku, s koga dolazi više od 80 posto nafte za japansko tržište.

Japan, američki saveznik koji ima tradicionalno prijateljske odnose s Iranom, nastoji da igra posredničku ulogu između SAD i Irana, ulogu koju također od njega očekuje međunarodna zajednica, kazao je Abe.

On nije pružio detalje posjete. Lokalni mediji javili su da je ona dogovorena za ovaj mjesec, prije Rouhanijeve planirane posjete Maleziji i prisustvovanja konferenciji čelnika islamskog svijeta.

Napetosti su eskalirale između Teherana i Washingtona od odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa u prošloj godini da povuče Sjedinjene Države iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015.

 Abe, koji je razvio prijateljske odnose s Trumpom, otputovao je u Iran u junu, u neuspješnom naporu da ohrabri Iran i SAD da održe razgovore o ublažavanju napetosti. Sankcije koje je uveo Washington Iranu blokiraju prodaju iranske sirove nafte kupcima van zemlje i osakatile su ekonomiju te zemlje, a Teheran je postepeno umanjivao svoje obaveze preuzete nuklearnim sporazumom.  

-  Japan će učiniti sve što je u njegovoj moći da ublaži napetosti u regiji i stabilizira situaciju naporima na održavanju dijaloga. S aspekta energetske sigurnosti, jedina prirodna opcija za Japan da igra ulogu u doprinošenju miru i stabilnosti na Bliskom istoku, istovremeno obezbjeđujući sigurnu navigaciju za japanske brodove – izjavio je  Abe.

Abeova vlada također se sprema da odobri sporni plan slanja svoje vojske na Bliski istok kako bi osigurala bezbjednost japanskih brodova koji prevoze naftu kroz tu regiju.

Japansko slanje brodova neće, ipak, biti u okviru koalicije pod američkim vodstvom koja štiti vodotoke u regiji Bliskog istoka, tvrde zvaničnici.

Slanje ratnih brodova u regije u kojima vladaju vojne napetosti krajnje je osjetljivo pitanje u Japanu, čiji poslijeratni pacifistički Ustav strogo limitira upotrebu sile. Abe je, ipak, postepeno širio japansku vojnu ulogu u posljednjim godinama.

U junu je tanker kojim upravlja japanska kompanija napadnut u Omanskom zalivu. Washington je naveo da je Iran odgovoran za taj napad i zatražio je od Japana da se pridruži vojnoj inicijativi pod američkim vodstvom, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo