Stranačke aktivnosti     | 09.12.2019. 14:54 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Povodom odluke o smještanju migranata u kasarnu u Blažuju reagovao je Redžo Lemezan, vijećnik Naše stranke u Općini Ilidža.

„Kao građanin Ilidže i kao vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža smatram da nam je obaveza da humano postupamo prema migrantima i da u našoj općini i gdje god da se nalaze moraju imati život dostojan čovjeka.

Međutim, kritike na račun države su opravdane. Kao i utisak da je njen odnos prema migrantima, ali i građanima u onim mjestima gdje migrante smješta, uključujući i općinu Ilidža, porazan i ulijeva nepovjerenje.

Odlukom Ministarstva sigurnosti BiH, kasarna u Blažuju određena je za smještaj migranata. Ta odluka je donijeta bez saglasnoti građana, lokalne i kantonalne vlasti.

Prije nekoliko mjeseci slična odluka je donijeta i za općinu Hadžići gdje je formiran centar Ušivak. Zbog nedostatka koordinacije Ministarstva sigurnosti sa lokalnom zajednicom, počeli su ispaštati i općina Hadžići i općina Ilidža. Povećan je broj krivičnih djela koja se nisu mogla riješiti. Policija uhapsi počinitelje, međutim Tužilaštvo nema zakonske osnove za njihovo zadržavanje ako se ne može utvrditi njihov identitet, što je bila česta pojava zadnjih mjeseci.

U Blažuj dolazi pet puta više migranata nego što ih trenutno ima u Ušivku. Ako, kao u Ušivku, ne bude pomoći viših nivoa vlasti, prvenstveno državnog, problem će se upetorostručiti i sigurnosni problem bit će najvažnija briga građana Ilidže, a razvojne perspektive općine, prvenstveno turistička, bit će uništene.

Policijska uprava Ilidža ima manjak policajaca i oni ne mogu odgovoriti obimu posla koji trenutno imaju, pogotovo neće moći ako se taj obim poveća.

Dom zdravlja na Ilidži je također potkapacitiran.

Uslovi pod kojima bi migranti mogli boraviti na Ilidži su oni koji pod kojima neće doći do uznemiravanja građana. Svaki migrant mora imati identifikacijski karton, broj policajaca mora biti povećan ili postojećem broju pomoć moraju pružiti zaštitarske agencije, barem kad je u pitanju obezbjeđivanja kampa. Neophodna je izgradnja ambulante u kampu kao i redovne posjete službi za socijalni rad. Migranti moraju imati posebno organiziran prevoz kao i humane uslove boravka. Sva pitanja u vezi s migrantima moraju biti rješavana uz dogovor s lokalnom i kantonalnom vlašću. Očekujemo od Ministarstva sigurnosti BiH da navedeno obezbijedi. 

Pomoć migrantima - da, ali bez ugrožavanja građana Ilidže!“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!