Bosna i Hercegovina     | 09.12.2019. 14:45 |

MVPBiH - BiH uspostavila diplomatske odnose s Federacijom Saint Kitts and Nevis

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima (UN) u New Yorku, amabasador Sven Alkalaj je 6. decembra u prostorijama Stalne misije BiH pri UN-u u New Yorku potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Federacije Saint Kitts and Nevis.

Uime Saint Kitts and Nevis Zajedničku izjavu je potpisao stalni predstavnik pri UN ambasador Sam Terence Condor.

Sagovornici su nakon ceremonije potpisivanja razmijenili mišljenja o potencijalima za unaprjeđenje i intenziviranje bilateralne suradnje, kao i o aktualnim temama u okviru UN-a, pri čemu je istaknuta neupitna podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanju 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti u cilju sprječavanja klimatskih promjena.

Saint Kitts and Nevis je mala otočna država smještena u Karipskom moru, bivša je britanska kolonija i članica je Komonvelta.

Ekonomija i gotovo cjelokupan nacionalni dohodak je baziran na turizmu. Ekonomski se naslanja na Sjedinjene Američke Države koje su joj glavni ekonomski partner sa preko 60 posto udjelom u ekonomskoj razmjeni.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila dilomatske odnose sa ukupno 180 država od ukupno 193 članice UN-a. Preostalih 13 država su Butan, Grenada, Papua Nova Gvineja, Tonga, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Mikronezija, Kiribati, Centralnoafrička Republika, Somalija i Južni Sudan, saopćeno je iz MVP-a BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo