Bosna i Hercegovina     | 09.12.2019. 14:17 |

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježen u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. decembra (FENA) - Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) u saradnji sa ICITAP-om i Ambasadom SAD-a u BiH, danas je u Goraždu obilježila Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Policijski službenici su dijelili promotivne letke te predstavili besplatni broj za prijavu korupcije, a podršku tim aktivnostima pružili su i učenici osnovnih škola. U okviru promotivne kampanje građani su imali priliku popuniti anonimni upitnik o korupciji.

Koordinator Akcije za borbu protiv korupcije Senad Hodović pojasnio je da se ovogodišnja kampanja "Prijavite i prekinite lanac korupcije" provodi u različitim gradovima BiH.

- Uz namjeru da se skrene pažnja na ovaj veliki problem u bh. društvu, kampanja koja se provodi u još 14 gradova u BiH ima za cilj i promociju aktivnosti koje poduzimaju policijske uprave u smislu podizanja svijesti kod građana u borbi protiv korupcije i da ih se motiviše da sumnju u krivično djelo korupcije prijave na besplatni broj 122 - kazao je Hodović.

Naglasio je da je broj za prijavu korupcije aktivan 24 sata, ali da je malo onih koji su do sada iskoristili tu mogućnost. 

- Kampanja je i organizirana zbog slabog odziva građana da prijave korupciju, da li iz straha, neznanja ili nečeg trećeg. Nadamo se da će i ova akcija doprinijeti da se promijeni svijest ili razbije evntualni strah kod građana koji to mogu učiniti ili sa punim imenom i prezimenom ili potpuno anonimno. Uz besplatan broj, građani korupciju i ostala krivična djela mogu prijaviti takođe anonimno i u pisanoj formi putem sandučeta koje je postavljeno u blizini zgrade MUP-a BPK Goražde - naglasio je Hodović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

U BPK kampanja promocije hraniteljstva - Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo