Bosna i Hercegovina     | 09.12.2019. 13:48 |

CPCD organizirao akciju učenja za djecu i mlade - Sat kodiranja

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Centar za promociju civilnog društva (CPCD) od 2014. godine implementira akciju učenja za djecu i mlade Sat kodiranja - Hour of code.

Ove godine akcija se provodi od 9. do 15 decembra, a danas je za učenice i učenike OŠ "Aleksa Šantić" u prostorijama CPDC-a organiziran prvi Sat kodiranja.

Sat kodiranja organizuje se u više od 100 općina i uz saradnju s Microsoftom BH, Američkim kornerima, Internacionalnim Burch univerzitetom, BH Telecomom, portalom osnovna.ba, Vijećem mladih FBiH i na stotinama škola iz cijele BiH.

Po riječima koordinatora događaja Amela Petrovića, CPCD je glavni zastupnik spomenute globalne akcije u Bosni i Hercegovini.

- Ove godine organizujemo i takmičenje među školama koje će samostalno organizovati na stotine satova kodiranja, uključiti više od 20.000 učenika i učenica i poslati nam izvještaje o tome. Nakon objavljenih informacija o akcijama, stručna komisija će ocijeniti uspješnost prema unaprijed utvrđenim kriterijima, a dodatne bodove će škole imati priliku osvojiti kroz objavu slika na društvenim mrežama 'Hour of code BiH' i lajkovima koje dobiju. Tri najuspješnije škole će po 15 do 20 učenika i učenica dovesti u Sarajevo na finalno takmičenje 25. januara naredne godine - kazao je Petrović.

Naglašava da je Sat kodiranja akcija učenja koja na inovativan, zanimljiv i djeci prilagođen način razvija analitičko promišljanje i logičko rješavanje problema, što je neophodno za pravilan rast i razvoj djece, te njihovu pripremu za život.

Akcija predstavlja doprinos sticanju funkcionalnih znanja, vještina i kompetencija potrebnih za razvoj sposobnosti rješavanja problema, a koliko je neophodan ovaj vid edukacije pokazuju i rezultati PISA testiranja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Održana regionalna diskusija o nasilju i prijetnji u online prostoru u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo