Bosna i Hercegovina     | 09.12.2019. 13:07 |

Mahmutbegović: Nedopustiva upotreba policijske sile protiv građana Mostara

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović oštro osuđuje jutrošnju upotrebu specijalnih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv građana Mostara prilikom deblokiranja deponije "Uborak“.

-Zahtijevamo da se provede istraga o načinu upotrebe specijalnih policijskih snaga, kao i okolnostima u kojima je više osoba povrijeđeno, te da oni koji su upotrijebili prekomjernu policijsku silu da rastjeruje građane koji već mjesecima mirno i nenasilno protestiraju, tražeći samo svoja prava, ponesu odgovornost - istaknula je Mahmutbegović u saopćenju za javnost.

Policijske organe poziva na rad u skladu sa zakonom i na korektno postupanje prema onima koji se nalaze na mirnim okupljanjima.

Vlasti Grada Mostara i nadležne kantonalne institucije, podvlači Mahmutbegović, moraju uvažiti opravdane zahtjeve svojih građana koji već mjesecima upozoravaju na nezakonite aktivnosti u vezi sa deponijom "Uborak“.

-Oni imaju pravo da dignu svoj glas protiv onoga što smatraju nedopustivim, a to je, prema njihovim javnim istupima, nepropisno odlaganje otpada svih vrsta, kojem nije mjesto na jednoj ovakvoj sanitarnoj deponiji. Tim prije, jer navedeno samo po sebi nanosi ogromnu štetu lokalnoj zajednici, Gradu Mostaru i svim građanima, a najviše mještanima naselja Vrapčići i Bijelo Polje - navodi Mahmutbegović.

Nedopustivo je, dodaje, silom ići na građane koji samo traže da se poštuju zakoni ove zemlje.

Mahmutbegović naglašava da je posebno šokantno da se sve ovo čini uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava, "što još jednom ukazuje na potrebu dubokog preispitivanja našeg društva u pogledu zaštite interesa svakog čovjeka i njegovih sloboda".

- Pozivamo nadležno Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH na aktivno učešće u rješavanju navedenog problema, a nadležne u preduzeću koje upravlja deponijom da poštuju ranije donesene naloge Federalne uprave za inspekcijske poslove. Apeliramo na sve strane da se do sistemskog i dugoročnog rješenja za ovaj problem može doći isključivo dijalogom i međusobnim uvažavanjem - poručila je Mahmutbegović, saopćeno je iz Služba za odnose s javnošću potpredsjednice FBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo