Svijet     | 09.12.2019. 13:22 |

Ruske snage ušle u Raqqu, bivše uporište IS-a u Siriji

FENA Internet

MOSKVA, 9. decembra (FENA) - Ruske snage ušle su u Raqqu, bivšu de facto prijestonicu kalifata samoproglašene Islamske države (IS), u još jednom očiglednom primjeru kako je Moskva popunila vakuum stvoren odlukom predsjednika Donalda Trumpa da povuče američke vojnike sa sjevera Sirije.

Ruski vojnici prikazani su na snimcima TV kanala Zvezda ruskog ministarstva odbrane kako se rukuju sa sirijskom djecom i istovaruju pakete s humanitarnom pomoći na kojima je pisalo „Rusija je uz vas“ iz kamiona.

Raqqu su prije dvije godine zauzeli američki vojnici i njihovi sirijski saveznici pod kurdskim vodstvom, u najvećoj pobjedi u američkoj kampanji protiv tzv. Islamske države u Siriji. Otkako je, međutim, Trump iznenadno naredio povlačenje vojnika u oktobru,  Rusija je brzo ušla na teritorije na kojima su djelovali američki vojnici.

Rusija je bliski vojni saveznik vlade predsjednika Bashara al-Assada, koju su pozvali Kurdi da uđu na teritoriju pod njihovom kontrolom nakon što je Trump povukao trupe i otvorio je put za tursku ofanzivu na regije pod kurdskom vlašću.

Ruski vojnici uručivali su humanitarnu pomoć a vojni doktori su nudili mještanima medicinsku pomoć, navela je novinska agencija RIA riječi Vladimira Varnavskija, zvaničnika ruskog ministarstva odbrane.

-  Radovi u gradu na uklanjanju ruševina i čišćenju regije (od bombi i mina) još nisu dovršeni, i evidentne su nestašice pitke vode - kazao je on, prenosi Reuters.

Rusija je u prošlom mjesecu uspostavila helikoptersku bazu na aerodromu u sjeveroistočnom sirijskom gradu i također je iskrcala svoje snage u veliku zrakoplovnu bazu u regiji koju su napustile američke snage.

Rusija i Turska provode zajedničke patrole duž sjeverne sirijske granice s Turskom u okviru sporazuma postignutog između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana.

Nakon što je objavio da će svi američki vojnici napustiti sjever Sirije, Washington je ostavio neke vojnike za sada, ali je povukao većinu vojnika iz operacija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Davankova podržali Rusi u Crnoj Gori i Srbiji, Putin uvjerljiv u BiH i Sjevernoj Makedoniji

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Češka će predložiti zabranu uvoza ruskog i bjeloruskog žita u EU

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti