Bosna i Hercegovina     | 09.12.2019. 14:01 |

Zenica: Počela gradnja tunela 'Zenica' na poddionici koridora Vc Ponirak - Vraca

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 9. decembra (FENA) - Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara i šef Delegacije Evropske unije u BiH te specijalni predstavnik Evropske unije Johann Sattler, simbolično su u zeničkom naselju Ponirak ozvaničili početak radova na probijanju sjevernog portala tunela “Zenica”, na poddionici koridora Vc Ponirak - Vraca.

Lijeva cijev tog tunela, koji sarajevsko preduzeće “Euro-asfalt” treba izgraditi u narednih 30 mjeseci, bit će duga 2.475, a desna 2.420 metara.

-Prelijepa je ova naša zemlja, Bosna i Hercegovina. Za razliku od onih koji će prolaziti ovom cestom i diviti se ovim prelijepim predjelima, vjerujem da će se većina nas koji smo danas ovdje, kada budemo svjedočili završetku izgradnje i puštanju u promet ovog tunela, sjećati današnjeg trenutka - kazao je Čavara.

Čavara je istakao kako će i izgradnja infrastrukturnih projekata, kao što je i koridor Vc, “omogućiti da se BiH, koja inače pripada Evropi”, do kraja njegove izgradnje potpuno i integrirati u sve institucije EU. On se nada da će doći do promjene politike EU u pogledu proširenja.

-Bitno je da našu BiH izgrađujemo i infrastrukturno i u pravnom okviru- kazao je Čavara, koji je poručio da se svi trebaju boriti protiv korupcije te da zna da su na ovom projektu ispoštovane sve procedure EU.

Sattler je istakao kako će izgradnjom koridora Vc biti povećana sigurnost saobraćaja, smanjena zagađenost, pogotovo u velikim gradovima, ali i da će BiH povezati s EU.

- Ovaj je koridor dio mnogo veće priče, priče o povezivanju ove zemlje s regionom i zemljama EU. BiH je bila u prilici da proteklih godina “povuče” 200 miliona pomoći iz EU-a za 13 projekta na ovom koridoru, u okviru kojih su i mostovi kod Gradiške i Svilaja, koji će uskoro biti završen i omogućiti poveznicu na autoceste u Hrvatskoj - kazao je Sattler.

On je izrazio nadu kako će skoro formiranje državne vlasti, Vijeće ministara BiH, nada se i Vlade FBiH, omogućiti bržu realizaciju infrastrukturnih projekat, koji mogu biti šansa za BiH. 

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić istakao je kako je ponosan da firme iz BiH, u najzahtjevnijim granama građevinske industrije, imaju znanje da rade najzahtjevnije objekte.

Terzić se zahvalio međunarodnim fiannsijskim institucijama, koje su, kako je istakao, omogućile da se njihovim sredstvima izgradi tunel “Zenica”, čijom će izgradnjom koridor Vc biti spojen s magistralnim  putem M-17.

-Ništa se ne bi moglo postići bez jake podrške Federalne vlade, na čemu se zahvaljujem premijeru Fadilu Novaliću, ministrima Denisu Lasiću i Josipu Martiću, kao i gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću. 

Mi smo napravili prijateljsko okruženje s lokalnom zajednicom, ali razumijemo da građani na području gdje se radi imaju problema- kazao je Terzić, koji je napomenuo kako je tunel “Zenica” najznačajniji objekat na ovoj poddionici.

Terzić je dodao kako su radovi na izgradnji pristupnog puta počeli još prije pet mjeseci te da su stvoreni preduvjeti za nesmetano odvijanje radova u zimskim uvjetima. 

Za izgradnju tunela “Zenica”, kako je napomenuo ministar Lasić, s bh. kompanijom Euro-asfalt” iz Sarajeva potpisan je ugovor vrijedan 59.408.825 eura bez PDV-a. 

Sredstva za izgradnju tunela osigurana su u visini od 50 miliona eura kreditnog zaduženja kod Evropske investicijske banke (EIB) te 19 miliona eura bespovratna sredstava koja je donirala Evropska unija, u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), a sklopu iste Agende, EU je, posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), donirala i 12 miliona eura za tunel na poddionici Zenica - Donja Gračanica. Time su grant sredstva EU za te dvije poddionice dosegla iznos od 31 milion eura.

Projekat izgradnje koridora Vc kroz BiH predstavlja i važan korak na putu integracije regije zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda), koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine te koja je i u skladu sa Strategijom Evropske komisije za zapadni Balkan.

USKORO VIDEO

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U tijeku sanacija mosta u Počitelju, u promet će biti pušten do početka ljeta

Potpisan Aneks IV ugovora o izgradnji dionice Vranduk – Ponira, nastavlja se izgradnja

JP Autoceste FBiH dodijelile 40 stipendija najboljim studentima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo