Bosna i Hercegovina     | 09.12.2019. 10:03 |

Čubrilović: Zaštita ljudskih prava i sloboda posebno najugroženijih i manjina

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 9. decembra (FENA) – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je da su ostvarivanje i zaštita ljudskih prava i sloboda svih, posebno najugroženijih kategorija i manjinskih zajednica, osnova svakog demokratskog, modernog i slobodnog društva, vladavine prava i pravne države.

-Zaštita ljudskih prava je civilizacijska tekovina i neophodno je predano raditi na ispunjavanju svih načela o ljudskim pravima i slobodama - poručio je on, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Tvrdi da su RS i njene institucije posvećene zaštiti elementarnih ljudskih prava i sloboda svih njenih građana u skladu sa zakonima, Ustavom i najvišim međunarodnim standardima, konvencijama i Deklaracijom Ujedinjenih nacija.

-Zaštita ljudskih prava i sloboda je u osnovi našeg ustavnog, pravnog i političkog sistema. Cilj je da institucije svakom čovjeku obezbijede ista prava. Narodna skupština RS, kao najviša zakonodavna institucija, dala je ogroman doprinos uspostavljanju demokratskog sistema, vladavine prava i poštovanju najviših prava i sloboda svakog čovjeka u našem društvu – ustvrdio je Čubrilović u pisanoj izjavi.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

State Department - Razorna i zapaljiva retorika Dodika doprinijela etničkim napetostima u BiH

Vijeće UN-a za ljudska prava zatražilo obustavu prodaje oružja Izraelu

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta