Svijet     | 09.12.2019. 07:58 |

FBI: Saudijac djelovao sam u ubistvu tri osobe u američkoj bazi na Floridi

FENA Internet

PENSACOLA, 9. decembra (FENA)  - Istražitelji vjeruju da je pripadnik saudijske ratne avijacije djelovao sam u petak kada je ubio tri osobe i ranio osam u američkoj mornaričkoj bazi u Pensacoli na Floridi prije nego što ga je usmrtila policija, objavio je u nedjelju FBI.

Rachel Rojas, specijalna agentica zadužena za FBI-ev ured u Jacksonvilleu, rekla je da je napadač koristio pištolj Glock koji je legalno kupio na Floridi.

"Vjerujemo da je bio jedan napadač koji je počinio taj napad i nema uhapšenih u ovom slučaju", kazala je  na konferenciji za novinare Rojas, glavna istražiteljica u slučaju.

"Pokušavamo otkriti njegov motiv...", dodala je ona. Također je izjavila kako FBI radi na tom slučaju "pod pretpostavkom da je riječ o terorističkom činu", i dodala da je u istrazi angažirano  80 specijalnih agenata FBI-a, 100 pomoćnog osoblja i brojni  istražitelji iz mornarice i više saveznih agencija, prenosi  Reuters.

Vlasti su potvrdile da je osumnjičeni bio pripadnik Kraljevskih saudijskih zračnih snaga te da je u američkoj mornaričkoj bazi bio u sklopu programa obuke čija je svrha osnažiti veze sa stranim saveznicima. FBI ga je identificirao kao Mohameda Saida Alšamranija (21). Počeo je s obukom u Sjedinjenim Državama 2017. godine i bio je na području Pensacole posljednjih 18 mjeseci, saopćile su vlasti.

Guverner Floride, Ron DeSantis, govoreći na konferencijiza novinare  u nedjelju u popodnevnim satima, odgovorio je "da, da" na pitanje smatra li pucnjavu terorističkim aktom.

"Puno je frustracija u našoj državi zbog ovoga", rekao je DeSantis. "Imate strano vojno osoblje koje dolazi u našu bazu. To ne bi smjeli činiti ako mrze našu zemlju. "

"Imao je duboku mržnju prema Sjedinjenim Državama. Da bismo dovodili ove strane državljane, morate poduzeti mjere opreza", rekao je DeSantis.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'