Bosna i Hercegovina     | 08.12.2019. 09:56 |

Za plućne bolesnike u RS koncentrator kiseonika finasirat će Fond zdravstva

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 8. decembra (FENA) – Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je za osiguranike koji boluju od hroničnih plućnih bolesti, od ovog mjeseca pojednostavio proceduru odobravanja medicinskog sredstva - koncentratora kiseonika, tako što  ga je uvrstio na „Listu medicinskih sredstava“, koje finansira Fond.

Ovo je omogućeno izmjenom Pravilnika o pravu na medicinska sredstva, kojim su i preciznije definisane indikacije za odobravanje ovog medicinskog sredstva, dok će i sama procedura finansiranja biti znatno brža i jednostavnija.

Precizirano je da ovo medicinsko sredstvo predlaže konzilijum pulmologa na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite (UKC RS), odnosno ljekari specijalisti iz referentnih zdravstvenih ustanova sekundarnog nivoa (bolnice), a o tom prijedlogu odlučuje stručna komisija Fonda.

Iz Fonda napominju da se prije ove izmjene, koncetrator kiseonika nije nalazio na "Listi medicinskih sredstava", koje finansira obavezno zdravstveno osiguranje, pa je Fond ovo sredstvo nabavljao putem javnih nabavki u izuzetno medicinskim opravdanim slučajevima, odnosno za održavanje vitalnih životnih funkcija.

-Međutim, zbog komplikovanih procedura javnih nabavki, često je dolazilo do kašnjenja u isporuci ovog medicinskog sredstva, te je Fond tražio način da maksimalno ubrza proceduru i otkloni birokratske barijere koje su usporavale put dobijanja ovog pomagala – navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana