Svijet     | 07.12.2019. 16:48 |

Anketa - Opala podrška njemačkim socijaldemokratima

FENA Internet

BERLIN, 7. decembra (FENA)  - Podrška njemačkim socijaldemokratima (SPD) opala je nakon što su članovi stranke prošle sedmice izabrali za predsjednike predstavnike lijevog krila SPD-a koji su nagovijestili da bi mogli napustiti koalicijsku vladu s CDU-om Angele Merkel, pokazale su ankete u subotu.

Na stranačkom kongresu u petak SPD je svojim novim čelnicima Saskiji Esken i Norbertu Walteru-Borjansu dao mandat za razgovore s Konzervativcima Angele Merkel o nastavku koalicijske vlade i postavio neke relativno umjerene zahtjeve.

Stranka se pokušava oporaviti od slabih rezultata na regionalnim izborima te na izborima za Evropski parlament.

Mnogi članovi stranke zahtijevaju napuštanje koalicije s demokršćanima, što bi moglo uzrokovati prijevremene izbore ili bi ostala na vlasti manjinska vlada.

Prema anketi Forse Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) može računati na podršku 11 posto birača, što je tri postotna boda manje od rejtinga u prošlosedmičnoj anketi, te najslabija podrška od juna, kada je prethodna čelnica Andrea Nahles podnijela ostavku nakon najgorih rezultata na izborima za Evropski parlament u povijesti stranke, prenosi Reuters.

U istoj anketi  Konzervativci Angele Maerkel imaju jedan bod više u odnosu na prethodnu anketu, odnosno imaju podršku od  28 posto, a krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) također sa jedan bod više ima 14 posto podrške.

"Suprotno onome čemu se SPD nadao, dugotrajna potraga za liderom nije se pokazala kao visoka tačka za demokratiju, već velik pad," rekao je šef Forsea Manfred Guellner.

"Biračima je dosadilo da SPD bude opsjednut sobom - žele da vlada", rekao je Guellner u izjavi za  Reuters.

Novi čelnici SPD-a izrazili su sumnju u budućnost koalicije, ali spremni su dati šansu ako konzervativci prihvate njihove zahtjeve.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'