Svijet     | 07.12.2019. 12:20 |

Razgovori Sjedinjenih Država i talibana nastavljeni u Dohi

FENA Internet

DOHA,  7. decembra (FENA) - Washington je nastavio razgovore s  talibanima u Kataru u subotu, saopćio je američki izvor, tri mjeseca nakon što je predsjednik Donald Trump iznenadno prekinuo  diplomatske napore na okončanju najdužeg rata koji je Amerika vodila.

- SAD su se pridružile današnjim razgovorima u Dohi. U fokusu rasprava bit će smanjenje nasilja koje bi dovelo do međuafganistanskog dijaloga i primirja – izvjestio je izvor o naporima na okončanju skoro dvodecenijskog rata u Afganistanu.

U septembru je izgledalo kao da su Sjedinjene Države i talibani na korak do potpisivanja sporazuma na osnovu koga bi Washington započeo  s povlačenjem hiljada vojnika iz Afganistana u zamjenu za sigurnosne garancije.

Također se očekivalo da eventualni sporazum otvori put za direktne razgovore između talibana i vlade u Kabulu, i na kraju do mogućeg mirovnog sporazuma nakon više od 18 godina rata.

Trump je, međutim, istog mjeseca iznenadno otkazao mirovne napore i proglasio ih „mrtvim“ povlačeći poziv pobunjenicima da se pridruže tajnim pregovorima u američkom predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu nakon ubistva američkog vojnika.

 Tokom iznenadne posjete američkoj vojnoj bazi u Afganistanu prošle sedmice, Trump je izjavio kako talibani „žele da postignu sporazum“, prenosi  AFP.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zvaničnici - Izrael obavijestio Washington o planovima evakuacije palestinskih civila iz Rafaha

Najmanje 2.200 uhapšenih u u propalestinskim protestima u univerzitetskim kampusima širom SAD

Ruske snage ušle u vojnu bazu s američkim vojnicima u Nigeru

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel