Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost PDP-a

Izjava za javnost


„Iz ekspozea kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara“ g. Zorana Tegeltije vidljivo je da postoje ozbiljne razlike između onoga što on planira da radi sa Savjetom ministara BiH i onoga što su u javnosti u proteklim godinama govorili visoki funkcioneri SNSD-a i Republike Srpske“, izjavio je na današnjoj pres konferenciji generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša.

Grmuša je naveo da su u ekspozeu navedeni planovi koji nemaju nikakve veze sa Savjetom ministara BiH.

„G. Tegeltija je u svom ekspozeu naveo da će Savjet ministara raditi na smanjenju poreskog opterećenja rada, a to nije ustavna nadležnost BiH, nego Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta. G. Tegeltija je u ekspozeu naveo da će uspostaviti političko tijelo za donošenje odluka kako bi se unaprijedio pristup reformi javne uprave na nivou cijele BiH, pri čemu to takođe nije u nadležnosti Bosne i Hercegovine, već entiteta. G. Tegeltija se založio za sprovođenje mjera u oblasti ruralne politike, a niti ovo nije u nadležnosti BiH, nego entiteta. Takođe, g. Tegeltija insistira i na reformi javnih preduzeća u cijeloj BiH, iako je i to posao entitetskih vlada, a ne Savjeta ministara BiH“, naglasio je Grmuša.

On je istakao da su svi ovi najavljeni planovi u direktnoj koliziji sa nedavno usvojenim Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, ali i sa političkim stavovima Glavnog odbora SNSD-a, te se postavlja pitanje političke vjerodostojnosti ove stranke i njenih najviših funkcionera.

Prema njegovim riječima, evidentno je da će novi Savjet ministara BiH ići sa podizanjem stope PDV-a.

„Iz ekspozea g. Tegeltije, kao i iz njegovih ranijih izjava i glasnog ćutanja SNSD-a o ovoj temi, jasno je da će nova vlast SDA-SNSD-HDZ BiH građanima čestitati Novu godinu povećanjem stope PDV-a“, baš kao što su istu čestitku poslali prije dvije godine povećanjem akciza“, rekao je Grmuša.

On je dodao da PDP ostaje privržen svojim temeljnim političkim principima: zalaganje za smanjenje, a ne povećanje poreza i svih drugih nameta, donošenje odluka u Banjoj Luci, a ne u Sarajevu, kao i ekonomsko integrisanje sa Srbijom.

„Nažalost, ništa od ovih temeljnih političkih principa nije našlo mjesto niti u ekspozeu g. Tegeltije, niti u Principima za formiranje vlasti između SNSD, HDZ BiH i SDA usvojenim u avgustu, a koji su u ekspozeu navedeni kao političke smjernice na kojima će djelovati novi Savjet ministara“, zaključio je Grmuša.


Banja Luka, 06.12.2019.

Informativna služba PDP-a

PDP
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.