Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 16:11 |

Okrugli sto o borbi protiv korupcije u TK

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 6. decembra (FENA) - Borba protiv korupcije se ne može riješiti preko noći i ta borba zahtijeva kompletnu promjenu percepcije - rečeno je na okruglom stolu u Tuzli sa članovima Vlade i Skupštine koji je organizirao Tim za sprečavanje korupcije na području Tuzlanskog kantona, uz podršku OSCE misije u BiH.

Šef terenskog ureda OSCE-a u Tuzli Damir Gnjidić kazao je da se potrebno vratiti provedbi svih dokumenata u toj oblasti koji su doneseni na kantonalnim nivoima, ali i provedbi državne strategije. U borbu protiv korupcije, naglašava, potrebno je uključiti sve institucije. 

Kantonalna vlada koja ima formiran antikorupcijski tim, sada taj tim nastoji, kako je rečeno, financijski ojačati kako bi njihov rad bio efikasniji.

- Mišljenja sam da te ljude ne treba profesionalizirati nego ih s vremena na vrijeme zanavljati. Oni se s vremenom potroše, jer ovo je dosta težak i vrlo odgovoran posao – ističe premijer TK Denijal Tulumović.

Iz Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije također priznaju da je korupcija sveprisutnija u BiH. Zamjenik direktora ove agencije Mevludin Džindo kaže da BiH nije ništa drugačija od drugih europskih zemalja, a problem u BiH je to što nema sustavnog rješenja.

- U ovom trenutku Bosna i Hercegovina ima prije svega zadatak da izgradi sistem u javnim institucijama koje trebaju da se bore protiv korupcije. Sada svi gledaju u represiju koja je odgovor na nešto što se već dogodilo, a zapravo mi trebamo sistem koji će takve pošasti preduprijediti – smatra Džindo. 

Cilj današnjeg okruglog stola održanog u Tuzli je bio ojačati koordinaciju i saradnju između tijela uključenih u provedbu programa borbe protiv korupcije i upoznati članove Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona sa obavezama koje proizilaze iz Strategije za borbu protiv korupcije BiH i Programa borbe protiv korupcije na području Tuzlanskog kantona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK dobio registre zaposlenih i imenovanih, u toku izrada Zakona o imovini nosilaca javnih funkcija

Županija posavska dobiva Ured za borbu protiv korupcije

Potpisan Memorandum o saradnji FUP-a i kantonalnog Ureda za borbu protiv korupcije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana