Svijet     | 06.12.2019. 15:56 |

Esper: 'Nema pomaka' u nastojanjima da Turska odustane od S-400

FENA Internet

WASHINGTON, 6. decembra (FENA) – Američki ministar odbrane  Mark Esper izjavio je da „nema pomaka“ u nastojanjima da  turska da odustane od ruskog sistema raketne odbrane  S-400.

- Tapkamo u mjestu, trenutno nema nikakvih pomaka – izjavio je Esper u intervjuu Reutersu, dodajući da „oni idu u krivom smjeru po pitanju S-400“.

On je dao te komentare nakon samita NATO-a u Londonu 3. i 4. novembra, tokom koga je Esper učestvovao u sastancima s turskom stranom.  

Tokom  samita, američki predsjednik Donald Trump izjavio je da dvije strane nastavljaju s razgovorima o toj temi, naglašavajući, ipak, da je, uoči turske odluke o nabavci S-400, Ankari uskraćena prilika da kupi američki raketni sistem Patriot.

Ruski raketni sistem S-400 najspornije je pitanje u američko-turskim odnosima nakon što je Turska potpisala 2,5 milijardi dolara vrijedan ugovor s Rusijom o nabavci S-400 u 2017. i počela je primati isporuke u julu ovu godine.

U reakciji na to, Washington je izbacio Ankaru iz programa razvoja američkih borbenih aviona F-35, u kome je participirala Turska, iz straha da bi turski potez mogao omogućiti Rusiji da dođe do osjetljivih informacija o naprednoj američkoj letjelici.

Dvojica američkih senatora u ovom su mjesecu objavila pismo u kome pozivaju na uvođenje sankcija Turskoj, manje od mjesec dana nakon novembarske posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bijeloj kući, prenosi Xinhua.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo