Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 15:52 |

Bajramović: Institucije na nivou ZDK senzibilizirane za prevenciju korupcije

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 6. decembra (FENA) – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini bila je organizator današnjeg sastanka Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije s predstavnicima medija u Zenici, na kojem je analizirana dosadašnja saradnja te razgovarano o izazovima i modalitetima za unapređenje te saradnje.

Misija OSCE-a, navodi predstavnik te organizacije Daut Bajramović, bit će i u buduće na raspolaganju i podržavati aktivnosti Tima ZDK u nastojanu da nastavi razmjenu mišljenja s medijima, s ciljem da inicijative sa sastanaka budu integrisane u budući Akcioni plan borbe protiv korupcije u ZDK, za period 2020.-2024. godine.

-S naše strane, mi ćemo nastojati podržati i aktivnije korištenje informacionih tehnologija, kada je u pitanju borba protiv korupcije. Svjedoci ste da je Kanton Sarajevo napravio iskorak u tom pravcu te predstavljaju primjer dobre prakse. Naravno da bismo i podržali aktivnosti koje bi Tim ZDK, zajedno sa institucijama, u tom pravcu poduzeo u narednom periodu koji će obuhvatiti nova strategija - kaže Bajramović.

Napominje da Tim ZDK-a, zajedno s timovima Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona, prednjači u nekim koracima koji su poduzeti u izgradnji sistema prevencije korupcije na nivou institucija ZDK-a.

- Uspostavljen je sistem na nivou 35 institucija, imenovane su kontakt tačke, doneseni odgovarajući planovi, koji se i provode, tako da imamo senzibilizirane institucije na nivou ZDK, kada je u pitanju prevencija korupcije - smatra Bajramović.

Član Tima ZDK-a Maid Pračić istakao je kako evaluacija Strategije za borbu protiv korupcije, koja je usvojena na nivou ZDK-a i koja je kao takva dio strategije na nivou BiH, ukazuje da su uspjeli mapirati sve procese i sve rizike.

-Evaluacija ukazuje da smo implementirali Akcione i Planove integriteta u institucijama ZDK, da smo, kao Tim Vlade ZDK, uspjeli da imenujemo koordinatore u institucijama te da ostvarimo sve preduvjete za procedure i procese u prevenciji borbe protiv korupcije u institucijama ZDK - kazao je Pračić.

Mjerljivi rezultati te borbe, ističe, mogu se očekivati kada institucije zaista počnu da primjenjuju te procese i kada oni budu rezultirati konkretnim pokazateljima koliko je pokrenuto disciplinskih postupaka, koje su mjere izrečene i koliko su uspjeli promijeniti ponašanje zaposlenih u institucijama prema građanima, korisnicima usluga.

Univerzitetski profesor Esad Delibašić, koji je član Tima Vlade ZDK, kaže kako se borba protiv korupcije može fokusirati na dva segmenta - države i društva.

-Mislim da mi u BiH veoma malo, odnosno nedovoljno analiziramo procese koji se dešavaju u društvu. Možemo imati donesene zakone, realativno možemo urediti institucije - što je jako dobro i što je iskorak, ali ako imamo pasivne i neudicirane građane, veoma je teško i pored uređenog pravnog sistema pomjeriti stvari iz postojeće situacije - upozorava Delibašić.

Uspjeh Tima Vlade ZDK, kako su istakli učesnici, ovih je dana i pokrenuta procedura provjere diploma svi zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta ZDK, zatim analiza sadržaja ugovora o djelu te provedbe disciplinskih postupaka, kao i obaveza provođenja konkursne procedure za zapošljavanje te izbor prvorangiranog na konkursu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana