Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 15:26 |

Penzionerima omogućeno da se radno angažuju, a da na gube pravo na penziju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je na osnovu zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, kojeg je podnio potpredsjednik FBiH Milan Dunović, neustavnim proglasio odredbe tog zakona kojima je bilo onemogućeno penzionerima da dok su u penziji i rade, saopćeno je iz Dunovićevog kabineta.

Kako se u saopćenju navodi, ta presuda se odnosi na član Zakona koji definiše ponovno zapošljavanje osoba koje su već stekle uslove za starosnu penziju.

- Naime, po dosadašnjim odredbama zakona, osoba koja je stekla uslove za starosnu penziju, penzionisala se i počela primati penziju, ukoliko se zaposli, gubi pravo na penziju. To nije nešto što postoji u ostatku Evrope i svijeta, čak je i u Republici Srpskoj takav član zakona stavljen van snage i to putem Ustavnog suda - navodi se.

Kako se nadalje navodi, "razlog za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti kao i same presude je to što je penzija stečena imovina i penzioneri imaju pravo da se ponovo radno angažuju i uplaćuju poreze i doprinose državi, a da time ne gube pravo na stečenu penziju".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dunović i Imamović: Zaključci SNSD-a protuustavni i kontra Daytonskog sporazuma

Đukanović zakazao izbore; Upućen zahtjev za ocjenom ustavnosti raspuštanja skupštine

Prihvaćen prijedlog za pokretanje ocjene ustavnosti dva člana Zakona o državljanstvu BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'