Stranačke aktivnosti     | 06.12.2019. 14:49 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Lepić o putovanju Špirića i Krišto: Narušavanje ugleda države na račun poreskih obveznika

Bosna i Hercegovina je 2018. godine, zbog političkih blokada, prvi put ostala bez delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i do danas je nije formirala.

Untoč tome, predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić, da sa članovima delegacije otputuju na Evropsku konferenciju predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope koja je održana u Strazburu.

U Strazburu se između ostalog raspravljalo i o ulozi parlamenata u borbi protiv rastuće pojave uznemiravanja i govora mržnje prema ženama u politici. Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, to smatra apsurdom jer Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine skoro godinu dana od  konstituisanja nije dala nikakav doprinos ovoj temi.

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković-Lepić uputila je poslaničko pitanje u vezi sa donosiocima odluke ovoga putovanja, imenima članova delegecije koja je otputovala, te ukupnim iznosom troškova putovanja koji uključuje dnevnice, putne troškove i troškove smještaja.

„Smatram apsurdnim da su predstavnici političkih elita Borjana Krišto i Nikola Špirić  u svojstvu zamjenika predsjedavajućih oba doma putovali na Evropsku konferenciju predsjednika parlamenata u Strazburu zemalja članica Vijeća Evrope, a omogućili su i doveli nas zajedno sa svojim kolegama poslanicima i delegatima iz SNSD-a i HDZ-a BiH u situaciju da Bosna i Hercegovina ostane bez delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Razlog tome leži u činjenici da su odlučili da se ne pojave  na sjednicama kada je na dnevnom redu bilo imenovanje delegacije“, izjavila je Marinković-Lepić.

Ovim putovanjem, smatra Lepić, koje je poreske obveznike koštalo preko 19.500 konvertibilnih maraka, pokazali su licemjeran odnos predstavnika nacionalnih političkih stranaka prema državi Bosni i Hercegovini i instituciji koju predstavljaju. Blokiranje rada Parlamenta nije im predstavljalo smetnju za trošenje javnog novca.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo