Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 14:31 |

EUFOR obilježio 15 godina operacije 'Althea'

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - U Sarajevu je u četvrtak u Domu Oružanih snaga BiH obilježena 15. godišnjica EUFOR-ove operacije “Althea”.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak poželjeli su dobrodošlicu gostima.

Oni su, kao i  specijalni predstavnik EU Johann Sattler te vanredni profesor na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studje FPN-a Univerziteta u Sarajevu Zlatan Bajramović izložili svoje viđenje historijata misije, podsjetili na neke od najvažnijih momenata i događaja i govorili o sveobuhvatnom pristupu EU.

- EUFOR će otići iz BiH što je to prije moguće, ali će ostati koliko god to bude neophodno -reako je Trischak komentirajući trajanje misije.  

Podsjetilo se i na uspješnu saradnju u Bosni i Hercegovini tokom proteklih 15 godina operacije “Althea” EUFOR-a, uključujući zajedničke aktivnosti s Oružanim snagama BiH i civilnim organima za provođenje zakona na osposobljavanju i obuci, napore na uklanjanju posljedica prirodnih katastrofa, rad u zajednici, rješavanje naoružanja i municije, aktivnosti na deminiranju i izvođenje vježbi pod nazivom “Brzi odgovor”, kojima se uvježbava sposobnost za brzo ojačavanje snaga na terenu rezervnim snagama iz partnerskih zemalja, saopćeno je iz EUFOR-a. 

- Nikad nisam upoznao vojnike i oficire koji zadatke izvršavaju sa više posvećenosti i profesionalizma od pripadnika OSBiH - reako je general Trischak.

Govoreći o završetku programa EUFOR-a za individualnu obuku i samoodrživosti sistema obuke u OSBiH dodao je: "Oi su od primaoca sigurnosne pomoći napredovali do pouzdanog i uvažavanog pružaoca sigurnosne pomoći.”  

Sinoćnjem događaju prisustvovale su i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka, ambasadori i drugi zvaničnici.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo