Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 13:05 |

Nije usvojen opozicioni zakon o objavi podataka o diplomama 'budžetlija' u RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 6.decembra (FENA) - Narodna skupština Republike Srpske (RS) nije danas usvojila zakon koji je predložila opozicija, s ciljem da se objelodane podaci o diplomama budžetskih korisnika.

Četvrtog dana zasjedanja, Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava, koji su predložili poslanici PDP-a Jelena Trivić i Draško Stanivuković, kao i njihov kolega iz Kluba SDS-a Nebojša Vukanović, nije dobio potreban broj glasova.

Poslanica PDP-a Jelena Trivić je ranije rekla da to nije stranačka, već veoma bitna tema za sve.

- Lažne diplome ne poznaju stranku. Toga ima u svim strankama i kod ljudi koji nisu pripadnici partija i pogađa nas sve kao društvo – rekla je ona.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS-a tražilo se da se u registar zaposlenih unesu podaci o stručnoj spremi, odnosno podaci iz diplome o stečenoj stručnoj spremi koji sadrže ustanovu, mjesto i datum sticanja diplome

U prvom nastavku 8. redovne sjednice Narodna skupština je usvojila pet zakona i sedam nacrta zakona.

Podržane su izmjene i dopune zakona o stvarnim pravima, geološkim istraživanjima, Garantnom fondu, dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima i dječjoj zaštiti uz amandmane koji su postali sastavni dio zakona.

Entitetski prlament je usvojio i nacrte zakona o poreskom postupku, visokom obrazovanju, obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju, ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć, sportu te jedinstvenom registru finansijskih izvještaja i izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji RS.

Nacrt zakona o visokom obrazovanju i Nacrt zakona o sportu upućeni su u javnu raspravu u trajanju od 90 dana, dok su Nacrt zakona o poreskom postupku i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji RS upućeni u stručnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Osma redovna sjednica bit će nastavljena u utorak, 10. decembra, a na dnevnom redu je još devet tačaka.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'