Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 13:05 |

Osigurati finansijsku podršku Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Kako bi sistemski riješili način finansiranja, omogućili aktivnosti koje će osigurati da se o genocidu u Srebrenici svjedoči i na njega podsjeća i mimo 11. jula, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, predstavnici kantona gradova i općina danas su potpisali Memorandum o saradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari.

Ministar civilnih poslova u BiH Adil Osmanović kazao je da cilj pobošljanje načina upravljanja i brige o Memorijalnom centru koji je otvoren 2003.godine a sastoji se od vjerske i memorijalno-komercijalne komponente, musale i turbeta, objekta Fabrike akumuatora, u kome se nalazi muzej, izložbeni prostori, istraživački centar, arhiva i upravna zgrada.

- Memorijalni centar je naša briga i zato mi moramo naći način da osiguramo normalno funkcionisanje ove, za državu, veoma važne institucije - kazao je Osmanović.

Pozvao sve potpisnike Memoranduma da u okviru svojih budžeta, mogućnosti, izdvoje sredstva koja će značiti sigurnost i budućnost za Memorijalni centar.

Također je i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izrazila uvjerenje kako će aktivnosti Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari uz stabilnu i kontinuiranu podršku lokalnih zajednica biti ključna karika u izgradnji sistema memorijalizacije, koji će nadjačati pokušaje negiranja ili minimiziranja genocida, a sve da se nikad i nikome ne ponovi Srebrenica.

- Sistemska memorijalizacija neophodna pogotovo danas kada svjedočimo pokušajima negiranja i minimiziranja ratnih zločina uključujući i genocid u Srebrenici, a koji je dokazan brojnim međunarodnim i domaćim sudskim presudama kao i pred Međunarodnim sudom pravde – naglasila je Borovac i dodala da je sjećanje na žrtve genocida obaveza svih onih koji iskreno vjeruju i rade u cilju da se genocid nikome i nikad ne desi.

Predsjednik Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić je prezentirao projekt podrške Centru, a elementarna podrška je u konzervaciji i zaštiti objekta.

- Za početak, bavimo se fizičkim očuvanjem, konzervacijom lokacije jer smo primarno bili motivirani strahom da nam se ne uruši krov i glavna hala, zidovi propadaju a to je jako skup projekt, samo krov površine 16,570 metara kvadratnih bi po nekim procjenama koštao 1,4 miliona KM - kazao je Suljagić.

Naveo je da trenutno rade dva projekta koji jesu preveliki zalogaj ali, kako je kazao, vrijeme radi protiv nas, jer preživjeli svjedoci umiru, nastaju generacije koje se više i ne sjećaju toga.

Prvi projekt je sakupljanje ličnih predmeta koji su danas u privatnim vlasništvu porodica koje su preživjele genocid, a drugi projekt je bilježenje svjedočanstava djece koja su odrastala tokom opsade Srebrenice. 

Vlada Kantona Sarajevo je već u nacrtu Budžeta KS za 2020. godinu izdvojila 100.000 KM za rad Memorijalnog centra, a predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je podsjetio da KS na poziciji Kabineta premijera već dugo godina izdvaja sredstva za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Vlada KS, rekao je, ove godine potpisala je Sporazum sa Općinom Srebrenica, kojim će oko 300.000 KM dodatnih sredstava investirati u infrastrukturu Memorijalnog Centra.

- Zadovoljstvo je da smo u prilici da prostor koji je simbol stradanja Bošnjaka, Bosanaca i Hercegovaca u BiH na ovakav način pomognemo i da sve Vlade u kontinuitetu, bez obzira koje je politike vodile to shvataju kao jedan od prioriteta - istakao je Konaković.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je također da je Prijedlogom budžeta za narednu godinu izdvojeno 50.000 KM za Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, te izrazio očekivanje da će Gradsko vijeće na sjednici 19. decembra usvojiti budžet. Izdvojena sredstva će biti operativna od 1. januara 2020. 

- Važno je sačuvati sjećanje, postupiti civilizacijski, kako bi Memorijalni centar bio kuća sjećanja i kuća nezaborava kako se genocid ne bi zaboravio pogotovo zato što smo svjedoci brutalnog negiranja genocida. Muzej će biti čuvar istine o genocidu koji je počinjen u BiH - kazao je Imamović u izjavi za medije.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Šefket Hafizović zahvalio je potpisnicima Memoranduma koji su se partnerstvom obavezali, prvi put, da se konačno sistemski riješi finansiranje Memorijalnog centra.

- Na taj način branimo od zaborava genocid nad Bošnjacima, namjasovnije stradanje na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata te, na taj način, osiguravamo da se nikome i nikada ne ponovi Srebrenica - zaključio je Hafizović.

Inicijator današnjeg sastanka su Ministarstvo civilnih poslova u BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/3770

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11msumzDDIjRYhSMkfVdrwDsazycn_c4N?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Memorijalni centar Srebrenica odao počast Davidu Sassoliju

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari zahvalio se medijima na podršci

Večeras video projekcije 'Čitanja za Srebrenicu' širom BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo