Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 12:51 |

Dautbašić: Katastrofe ne poznaju granice

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 6. decembra (FENA) - U deset općina u BiH bit će realizovane aktivnosti zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa.

Šef Odsjeka za zaštitu od požara i vatrogastvo u Federalnoj upravi civilne zaštite Federacije BiH Ramo Dautbašić je rekao da katastrofe ne poznaju granice.

-Stoga su i pažljivo odabrane određene jednice lokalnih samouprava iz oba entiteta - rekao je Dautbašić novinarima u Banjoj Luci i dodao da su u projekt uključeni Mostar, Čapljina, Bihać, Sanski Most, te Tomislavgrad.

Uoči drugog sastanka Upravnog odbora u okviru zajedničkog programa Vlade Švicarske i pet UN agencija "Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini", direktorica Odjela za saradnju Ambasade Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer je rekla da je ta zemlja odredila oko 4,5 miliona KM za taj projekt, ali će pružiti i svoja stručna znanja.

I zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov je rekao da agencije UN-a u ovom projektu učestvuju s 2,5 miliona dolara.

-U odabranih 10 općina živi 600.000 ljudi tako da će ovim projektom biti obuhvaćen značajan dio stanovništva i pomoći ćemo im da pitanja, koja se tiču smanjenja rizika od katastrofa, uvrste u svoje razvojne planove – rekao je on.

Projektom će biti obuhvaćene i osjetljive kategorije, djeca, trudnice i drugi.

Vršilac dužnosti direktora Civine zaštite RS-a Milan Novitović je precizirao da se projekt provodi u pet lokalnih zajednica u tom bh. entitetu, Trebinju, Bijeljini, Banjoj Luci, Prijedoru i Srebrenici.

Naglasio je da su u projekt uključene sve nadležne institucije, kako bi lokalne zajednice ispunile maksimalan nivo zaštite i prevencije u slučaju katastrofa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta