Svijet     | 06.12.2019. 12:09 |

Božićno drvce i jaslice posatvljeni na Trgu svetog Petra u Vatikanu

FENA Internet

VATIKAN, 6. decembra (FENA)  - Božićno drvce i jaslice, donacije iz talijanske pokrajine čije su šume devastirane olujom, postavljeni su u četvrtak na Trgu svetog Petra u Vatikanu koji se počeo pripremati za božićno vrijeme.

Drvo i jaslice donirale su dvije planinske zajednice sa sjeveroistoka Italije, iz pokrajine Trentino-Alto Adige, čije su šume devastirane olujama u oktobru  2018. godine. Crvena smreka na Trgu svetog Petra visoka je nešto više od 85 stopa.

Papa Franjo je primio donatore prije inauguracijske ceremonije kojoj su prisustvovali vatikanski dužnosnici. Drvo i jaslice ostat će na Trgu do 12.januara, objavio je Vatikan.

Uoči osvjetljenja božićnog drvca u Vatikanu, papa Franjo izrazio je nadu da će božićni prizor na Trgu svetog Petra poslužiti kao podsjetnik o onome što Božić zaista jeste.

Božićni prizor "originalan je način komuniciranja Evanđelja, u svijetu koji se ponekad boji upamtiti kakav je Božić uistinu, i briše kršćanske znakove kako bi se zadržali samo oni banalne, komercijalne mašte", rekao je papa Franjo u Vatikanu , prenosi  Catholic News Agency (CNA).

Ceremonija rasvjete božićnog drvca otkrila je  prizor rođenja sa jaslicama  te drvoredom  iz Vicenze u pozadini u znak sjećanja na oluju.

"Stabla, koja dolaze iz područja koja su pogodila oluja, a koja čine pozadinu krajolika, podvlače nesigurnost u kojoj se porodica našla te noći u Betlehemu", rekao je papa Franjo.

Papa Franjo sastao se s delegacijama talijanske biskupije Trento, Padova i Vittorio Venetoin u apostolskoj palači u Vatikanu.

"Sastanak mi nudi mi priliku da obnovim svoje ohrabrenje vašim ljudima, koji su prošle godine pretrpjeli razornu prirodnu katastrofu, rušenjem čitavih šumovitih područja", rekao je papa Franjo delegaciji.

„Sa zadovoljstvom sam saznao da će, zamjenjujući uklonjene biljke, ponovno biti zasađeno  40 jelki kako bi se napunila šuma teško oštećena olujom 2018. godine“, rekao je.

Vatikansko božićno drvce osvijetljeno je  lampicama njemačke multinacionalne kompanije  OSRAM, a koje štede energiju i tako smanjenjuju utjicaj na okoliš, navodi CNA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vatikan: Operacija promjene spola ugrožava 'jedinstveno dostojanstvo' osobe

Kremlj tvrdi da je poziv pape Franje na razgovore o okončanju ukrajinskog rata razumljiv

Palestinska zajednica u BiH čestitala pravoslavni božić

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta