Sport     | 07.12.2019. 09:55 |

Pantić: Nebo se 'Zvezdi' apsolutno zatvorilo

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Legendarni srbijanski novinar, komentator i urednik Milojko Pantić gost je ovogodišnjeg sportskog simpozija "Simposar" u Sarajevu, gdje mu je u četvrtak uručena nagrada za životno djelo.Čovjek koji je izvještavao je sa šest olimpijskih igara, pet svjetskih prvenstva u fudbalu te mnogih drugih sportskih takmičenja, u razgovoru za Fenu osvrnuo se na stanje u najtrofejnijim srbijanskim klubovima Crvenoj zvezdi i Partizanu. 

Piše: Vanja Tolj

Naglasio je da se današnji srbijanski velikani ne mogu porediti s klubovima koji su dominirali u periodu bivše Jugoslavije. 

- Ne može se porediti vrijeme kada je šampion Jugoslavije postao prvak Evrope i svijeta sa vremenom nakon rata iz devedesetih. Crvena zvezda je izgorela u ratu u kojem je izgorela i država čiji je bila šampion. Poslije rata, interesne grupe su iskoristile pravnu nomenklaturu i sebe proglasile za delegate u skupštinama klubova i izmjenom statuta upravljačka prava pretvorili u vlasnička. Zvezdu je pod svoje uzelo udruženje navijača Delije koje je formirao kriminalac i paravojni komandant Željko Ražnjatović Arkan, dok su u Partizanu to učinili ratni profiteri - kazao je Pantić. 

Ističe da interesne grupe iskorištavaju klubove koji su u odnosu na prijeratni period praktički propali. 

- Oni crpe posljednje cente iz klubova prodajom igrača, uzimanjem novca od UEFA plasmanom u takmičenja. Pola od tog novca ide u njihove džepove, a s drugom polovicom oni kupuju i preprodaju igrače. Nebo se Zvezdi apsolutno zatvorilo - rekao je Pantić podsjetivši na svoju famoznu izreku "Nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao" u polufinalu Kupa šampiona 1991. godine, kada je Zvezda eliminisala Bayern pred historijsku titulu prvaka Evrope. 

Zvezda je ove godine uspjela izborit plasman u grupnu fazu Lige prvaka gdje je prošle sedmice doživjela najteži poraz u klupskoj historiji u međunarodnim takmičenjima kada je protiv tog istog Bayerna na svom terenu izgubila sa 6:0. Pantić ne misli da je taj rezultat slučajnost i uvjeren je da je jedinu pobjedu u grupnoj fazi ovog takmičenja, na svom terenu protiv grčkog Olympiakosa, postigla nakon dogovora sa Grcima. 

- Vidjet ćete šta će se desiti, Crvena zvezda će u Grčkoj vratiti ta tri boda. Direktor Zvezde je taj sistem primjenjivao u našoj ligi. Kad sam ja domaćin meni idu tri boda i obratno. Olympisakos i Zvezda su se dogovorili. Zašto da odigraju neriješeno i zbog toga ostanu bez miliona eura. Garantujem da će Olympiakos kod kuće pobijediti, možda čak istim rezultatom kao što je bilo u Beogradu - objašnjava Pantić. 

U okviru "Simposara" u Sarajevu prezentirao je svoju posljednju knjigu "Nebo se otvorilo", prethodno je primio nagradu za životno djelo, nakon čega nije krio razočarenje što mu u Srbiji nikada nije odata počast za karijeru koja traje duže od pola vijeka. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!