Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 18:49 |

Veleposlanik BiH pri Svetoj Stolici Igor Žontar predao vjerodajnice papi Franji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Igor Žontar predao je danas vjerodajnice papi Franji u apostolskoj palači u Vatikanu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Žontar je zahvalio Svetoj Stolici i papi Franji za dosadašnju potporu i ohrabrenje svim žiteljima Bosne i Hercegovine te prijateljskim bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice.

Razgovarano je i o trenutačnim političkim odnosima u Bosni i Hercegovini, regionalnoj suradnji i migrantskoj krizi.

Veleposlanik Žontar je papu Franju upoznao s provedbom trenutačnih aktivnosti u svezi s mogućnostima i rješenjima migrantske krize u Bosni i Hercegovini. Papa je potom zahvalio vlastima u Bosni i Hercegovini za napore i aktivnosti koji se provode u cilju rješenja globalne migrantske krize, a u kojoj Bosna i Hercegovina zauzima trenutačno posebno mjesto.

Veleposlanik Žontar je izrazio zahvalnost papi Franji za njegovu apostolsku posjetu Bosni i Hercegovini i istaknuo značaj svih papinskih apostolskih posjeta BiH te na taj način iskazanoj svakovrsnoj potpori i ohrabrenju Svete Stolice Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako je i danas Bosni i Hercegovini potrebno ohrabrenje na putu izgradnje mira i dijaloga među svim narodima koji zajedno žive na prostorima Bosne i Hercegovine. Tom prigodom Papa se prisjetio svog posjeta Bosni i Hercegovini te još jednom zahvalio za srdačnan prijam. 

Papa Franjo je  ovom prigodom iskazao i potporu Bosni i Hercegovini na putu u Europsku uniju. Ocijenio je kako je proširenje Europske unije na zemlje zapadnog Balkana trajna zadaća svih onih koji promišljaju o dobrobiti naroda ove regije.

 

 

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Papa Franjo još pati od prehlade, ograničio govore u javnosti

Papa Franjo upozorio na opasnosti 'rodne teorije'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo