Magazin     | 05.12.2019. 17:11 |

Prvi park za rashlađivanje u Beču

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Ukoliko se za vrijeme ljetnjih vrućina nađete u Beču, napravite predah u prvom parku za rashlađivanje – Esterházypark. Bečki okrug Mariahilf, preduzeće "Gradski parkovi" i akvarijum "Kuća mora" najavili su da će u ovom parku sljedeće godine biti izgrađena zona za rashlađivanje sa vodenim fontanama i mlaznicama za prskanje vodene magle na površini od 10.600 kvadratnih metara, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

U središtu parka bit će postavljeni "tuševi" sa vodenom maglom i zasađene biljke i sjenovito drveće. Pored toga, biće uklonjen dio asfaltne površine i betona da bi se zasadilo novo drveće, cvijeće i travnjaci. Zahvaljujući instalaciji za rashlađivanje okolna temperatura će moći da se snizi za 6 stepeni.

U borbi protiv klimatskih promjena Beč intenzivno radi na stvaranju novih zelenih površina. Čak 53 posto površine Beča pokriveno je zelenilom. Austrijska prijestonica trenutno ima 990 parkova tj. 480.000 stabala. Zelene površine su neophodne za odmor i zdravlje građana.

- U našem gradu svi treba da se osjećaju dobro, nezavisno od toga gde stanuju i koliko im je dubok džep-  izjavila je članica gradske vlade za životnu sredinu Ulli Sima.  

Za sljedeću godinu su najavljeni projekti izgradnje i renoviranja oko 137 hiljada kvadratnih metara parkova. Troškovi radova iznosit će 9,3 miliona eura. Također, Beč će svojim okruzima sljedeće godine obezbijediti 2,3 miliona eura za projekte rashlađivanja i 8 miliona eura za sadnju novog drveća. U okviru budžeta od 8 miliona eura izdvojena su sredstva za sadnju novih biljaka u gusto naseljenim dijelovima grada.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Novi izum Beča - 'Spužvasti kamen' za inteligentno zalijevanje gradskog drveća

Beč - Muzički genij Ludwig van Beethoven oživljen u virtualnoj stvarnosti

Beč usvojio novu strategiju za postepeno ukidanje korištenja plina

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom