Regija     | 05.12.2019. 17:04 |

RCC - Regionalni odgovor na sigurnosne izazove u jugoistočnoj Evropi

FENA Saopćenje

SAR4AJEVO, 5. decembra (FENA) - Vijeće za regionalnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Italije danas je u Trstu organizovalo konferenciju "Regionalni odgovor na sigurnosne izazove u jugoistočnoj Evropi".

Šef Odjela za politička pitanja Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Amer Kapetanović na otvaranju konferencije je kazao da se "83 posto Evropljana slaže da su lažne vijesti prijetnja demokratiji, međutim one su danas postale uobičajene i nalaze se negdje između slobode govora i slobode širenja mržnje".

- Lažne vijesti u ogromnoj mjeri doprinose govoru mržnje što doljeva ulje na vatru nacionalizma i nasilnog ekstremizma, naročito na društvenim mrežama. Ovo je put ka radikalizaciji mladih, a to je globalni problem kome je naš region naročito podložan. Više od 22 posto mladih dobi između 17 i 24 godine se ne školuje niti se na drugi način osposobljava ili usavršava, ali zato vrijeme provode na internetu, njih čak 90 posto. Ukupna nezaposlenost iznosi 39 posto, a prisutna je i sve veća ogorčenost u pogledu demokratije, političkog sistema, političkih stranaka, vlada - kazao je Kapetanović.

Učesnicima su se obratili i prefekt Trsta Valerio Valenti i ministar zadužen za komunikacije, odgovornost i transparentnost Sjeverne Makedonije Robert Popovski, koji su pozdravili ideju bolje regionalne koordinacije, komunikacije i odgovora na sigurnosne prijetnje, koje su zajedničke skoro svim ekonomijama u regionu.

Regionalna sigurnosna konferencija je prvi put okupila studente i profesore sa univerziteta u Trstu i Ljubljani, te tako postavila trend uključivanja akademske zajednice u sveobuhvatan pristup rješavanju sigurnosnih pitanja.

Na konferenciji su se okupili i predstavnici sigurnosnih agencija i institucija iz 13 ekonomija iz jugoistočne Evrope, kao i regionalnih organizacija koje se bave sigurnosnim temama.

Partneri u organizaciji bili su tršćanska prefektura, Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Platforma za integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti (IISG), Centar za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) te regionalna mreža za borbu protiv dezinformacija i medijske manipulacije SEE Check, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bregu: Naredne godine očekuje se ukidanje rominga na Balkanu

Bregu: Na regionu je da zadrži posvećenost saradnji

WBIF dodijelio grantove u vrijednosti od 8,2 miliona eura zemljama regije

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'