Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 16:04 |

Potvrđena optužnica protiv Malke Koromana, ratnog načelnika SJB Pale

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Malke Koromana, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, koji se tereti za zločine protiv čovječnosti.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je optuženi Koroman od kraja marta do decembra 1992. godine sudjelovao u okviru širokog i sistematičnog napada vojske tzv. 'srpske republike Bosne i Hercegovine', kasnije Vojske Republike Srpske (VRS), Ministarstva unutrašnjih poslova 'srpske republike BiH', kasnije Republike Srpske i srpskih paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Pale.

Kako se nadalje navodi, optuženi Malko Koroman je, znajući za takav napad i svjestan da njegove radnje čine dio tog napada, vršio dužnost načelnika SJB Pale.

Optuženi je, navodi se u optužnici, rukovodio SJB Pale tako što je organizirao njen rad, usmjeravao i koordinirao aktivnostima pripadnika policije aktivnog i rezervnog sastava SJB Pale kao i specijalne jedinice policije SJB Pale, a samim tim bio je odgovoran za zakonito izvršavanje poslova i zadataka pripadnika policije SJB Pale kojima je bio nadređen i nad kojima je imao stvarnu i efektivnu kontrolu.

Optuženi Koroman je, kako se u optužnici navodi, postupajući sa diskriminatorskom namjerom počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva općine Pale, zasnovan na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i to protupravnim zatvaranjem, nečovječnim zatočenjima u nehumanim uvjetima suprotno osnovnim pravilima međunarodnog humanitarnog prava, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'